Zeleno svetlo za „plavo gorivo“

Transport je sve. U modernom svetu smo navikli da putujemo gde god da poželimo – zbog posla, zbog odmora, u posetu prijateljima ili rođacima. Isto tako uživamo u prednostima međunarodnog transporta koji proizvode iz čitavog sveta donosi do nas i omogućava nam da trgujemo našom robom na globalnim tržištima. Ipak, transport se svodi na cenu. Finansijski, većina nas plaća visoku cenu za energiju koja napaja naša vozila. Ali tu je i ekološka cena, jer većina vozila koriste fosilna goriva sa visokom emisijom CO2, zagađuju vazduh oko nas i utiču na klimu.

Prema različitim procenama, svetska privreda gubi  trilione dolara svake godine plaćajući cenu za zagađenje vazduha. A većina emisija dolaze od saobraćaja. Kada razmišljamo o kupovini novog automobila, uvek uzimamo sledeće kriterijume u obzir: dizajn, kapacitet motora i poslednje, ali ne najmanje važno – efikasnost.

Danas, kao i u prethodnom veku, kupci obično mogu da biraju između dva tipa tradicionalnih motora: benzinskog i dizel. U Evropi punjenje rezervoara takvih automobila sve teže pada novčanicima vozača. Zbog toga se industrija transporta suočava sa dva glavna izazova: kako da nađe ekonomično rešenje i da redukuje štetni uticaj na okruženje.

A odgovor je već ovde – prirodni gas je tu da sklopi slagalicu! U proteklih nekoliko decenija, ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije su se isplatila, unapredila su dizajn, brzinu i bezbednost vozila. Međutim, pokazalo se da je postizanje zelenije i jeftinije mobilnosti i dalje veliki izazov. Mada su sjajne opcije na papiru, izumi kao što su električna ili vozila koja koriste hidrogen i dalje se suočavaju sa preprekama vezanim za njihovu tehnološku zrelost ili ekonomsku isplativost. Ipak, rešenje je bliže nego što bi pomislili: upotreba prirodnog gasa kao goriva umesto tradicionalnih vrsta goriva ne samo da ima pozitivan uticaj na okolinu, već se i savršeno uklapa u kućni budžet potrošača. Prosečna maloprodajna cena prirodnog gasa u zemaljama EU je 40-60% niža od cene benzina ili dizela, što se pretvara u značajnu uštedu na ceni goriva.

Sa gorivom u vrednosti od 10 evra, automobil na prirodni gas može da pređe oko 220 km, u poređenju sa 164 km na dizel i samo 103 km na benzin. Samo u Evropi je moguće uštedeti između 58 i 67 milijardi evra do 2030. godine većom upotrebom gasa u transportu, u poređenju sa uobičajenim scenariom sa najviše potencijala za kamione i brodove. A gas je daleko „zeleniji“! U poređenju sa dizelom ili benzinom, redukuje emisiju CO2 za 25% i ne generiše čađ ili čestice, značajno poboljšava kvalitet vazduha i minimalizuje uticaj na zdravlje naših respiratornih organa.

Ustvari, ako bismo povećali udeo gasa u energetskom miksu EU za samo 1%, redukovali bismo emisiju za 3%. Zahvaljujući prirodnom gasu, pristupačan transport sa niskom emisijom više nije samo vizija budućnosti! Brojne prednosti su već omogućile prirodnom gasu da zauzme značajan udeo na tržištu goriva u poslednjoj deceniji. U drugim delovima sveta, komprimovani prirodni gas (KPG) je već u širokoj upotrebi, dok su u Evropi gasna rešenja za transport, uključujući i tečni naftni gas (TNG) i tečni prirodni gas (TPG), tek u povoju. Upotreba gasa u transportu je već porasla za 220% u periodu između 2008. i 2012. godine u celom svetu, sa 13,6 milijardi kubika na 30,1 milijardu kubika gasa. Samo u Evropi prognoze predviđaju da bi ovaj segment tržišta mogao da obezbedi ne manje od dodatnih 40 milijardi kubika gasa do 2030.

U ovom trenutku u svetu je registrovano preko 20 miliona vozila na prirodni gas, a očekuje se da taj broj poraste na 50 miliona do 2020. godine. Evropa danas ima samo 1,4 miliona vozila na prirodni gas – 823.000 u Italiji, 170.000 u Ukrajini, 97.000 u Nemačkoj, 90.000 u Rusiji, 62.000 u Bugarskoj i 44.000 u Švedskoj. Stoga, još uvek je potrebno preći dugačak put i potrebne su aktuelne investicije u tehnologiju i infrastrukturu. Za razliku od rešenja koja su daleko od tržišne stvarnosti, prirodni gas je spreman za upotrebu i potrebno ga je samo malo podstaći da postane široko rasprostranjen u korist svih. Ipak, verujemo da može mnogo više da se uradi.

U saradnji sa kompanijom „E.ON Ruhrgas“ i lokalnim partnerima, „Gazprom“ želi da gas kao gorivo podigne na sasvim novi nivo u godinama koje dolaze. Ovo je cilj našeg godišnjeg „Plavi Koridor“ (Blue Corridor) relija automobila na prirodni gas koji prolazi kroz Evropu u trajanju od nekoliko nedelja. Putovanje kroz Evropu dugo 6600 km, „Blue Corridor: Baltia:Adria“ reli krenuo je iz Baltičkih država do Poljske i Češke 7. oktobra 2014. godine, a evropskim potrošačima biće predstavljene prednosti metana kao motornog goriva. Ove godine, osmi po redu karavan automobila na gas kreće iz Sankt Peterburga preko Nemačke, Austrije i Italije, i vraća se u  Rusiju kroz Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Mađarsku i Belorusiju.

Ovom inicijativom želimo da pokažemo da gas kao gorivo predstavlja funkcionalno rešenje za čistiji i jeftiniji transport u Evropi. Ali mi se isto tako zalažemo da gušću mrežu stanica za punjenje, što je ključno za uspešno širenje ove tehnologije. Kako bismo se uhvatili u koštac sa ovim izazovom, dobavljači gasa, proizvođači vozila i nacionalne vlasti moraju da sarađuju na pružanju podrške ovom Plavom gorivu zarad „zelenog“ transporta. Potrebno je da radimo zajedno kako bismo osigurali da sve više evropskih gradova upale zeleno svetlo za „plavo gorivo“.

Autor teksta: Judžin Pronin, viši specijalni savetnik u kompaniji „Gazprom Export“; predsednik, WOC 5, Međunarodna gasna unija.