Država garantuje za Srbija Kargo – Zajam od 15 miliona evra za remont lokomotiva i vagona

Vlada Srbije uputila je u Skupštinu predlog Zakona o davanju garancije u korist Banke Poštanska štedionica, a po zaduženju državnog akcionarskog društva za železnički prevoz robe Srbija Kargo. Srbija Kargo je, inače, potpisala ugovor sa Bankom Poštanska štedionica o zajmu vrednom 15 miliona evra za unapređenje Programa obnove voznih sredstava, piše biznis.rs.

U obrazloženju predloga Zakona stoji da je Srbija Kargo najveći prevoznik železničkog tereta u Srbiji i da poseduje najveći vozni park, ali da je starosna struktura tih prevoznih sredstava izuzetno nepovoljna i da se kreće od 40 do 50 godina za lokomotive, kao i teretne vagone.

– Sredstva komercijalnog kredita biće iskorišćena za osposobljavanje lokomotiva i vagona… kako bi se obezbedio povratak u saobraćaj šest voznih lokomotiva (dizel i elektro), pet dizel lokomotiva za manevrisanje, 300 teretnih kola i vraćanje u saobraćaj svih lokomotiva serije 193 koje čekaju zamenu točkova – navedeno je u obrazloženju.

Podnosioci predloga zakona skreću pažnju i na uzlazni trend razvoja privrede Srbije, u okviru koga se očekuje i rast robne razmene pa posledično i povećanje potrebe za prevozom železnicom.  Ovo se posebno odnosi na prevoz za velike, strateške privredne sisteme kao što su Hbis, EPS, NIS, Zijin ali i na narastajuće potrebe u kontejnerskom ili transportu paletizovane robe.

Procenjuje se, inače, da će revitalizacija voznog parka Srbija Kargo uticati na povećanje obima prevoza do 17%, kao i na povećanje prihoda od prevoza za 20%.

Kada je reč o kreditu, Banka Poštanska štedionica odobrila je Srbija Kargu pozajmicu od 15 mil EUR sa kamatnom stopom od 4% plus šestomesečni EURIBOR i rok otplate od 98 meseci sa počekom od 26 meseci, ali pod uslovom da država garantuje za tu domaću kompaniju.

Foto: Srbija Kargo, ilustracija