Država traži kompaniju za nadzor nad izgradnjom brze pruge Beograd-Niš

Delegacija Evropske unije u Srbiji, u ime Infrastrukture železnice Srbije, oglasila je poziv za iskazivanje zainteresovanosti za vršenje nadzora nad gradnjom brze pruge Beograd-Niš.

Projekat podrazumeva modernizaciju, rekonstrukciju i dogradnju oko 230 kilometara pruge Beograd-Niš, radi njene bolje povezanosti sa evropskim železničkim mrežama, a predstavlja jednu od najvažnijih investicija u proširenju TENT Core mreže, istaknuto je u pozivu.  Investicija je procenjena na oko 2,8 milijardi evra, a Srbija namerava da finansira ovaj projekat iz više izvora, uključujući Evropsku investicionu banku, Evropsku banku za obnovu i razvoj i Investicioni okvir za Zapadni Balkan.

Rok za iskazivanje zainteresovanosti za nadzor izgradnje brze pruge je 2. april 2024. godine, a očekuje se da će toga dana biti izdato i saopštenje o datumu raspisivanja tendera za ovaj posao, navodi Infrastruktura železnice u saopštenju.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da će izgradnja brze pruge Beograd-Niš početi 2025. Prema njegovim rečima, radiće se tri deonice – u maju će biti raspisana pretkvalifikacija za izvođače za prvu i drugu deonicu, a za prvu najkasnije u novembru.

Izgradnja pruge od Beograda do Niša trajaće tri i po godine, jer za razliku od brze pruge prema Subotici, gde smo potpuno zatvorili saobraćaj, ovde se saobraćaj neće zatvarati već će se raditi u prozorima, odnosno u uslovima periodičnih obustava saobraćaja, naglasio je Vesić.

Ne možemo da zatvorimo prugu prema Nišu, jer bi to zaustavilo kompletan železnički saobraćaj cele južne Evrope prema srednjoj Evropi, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, pruga će biti gotova do 2028. godine.

– U međuvremenu, već radimo prugu Niš – Brestovac, 23 kilometara. Ostaje nam 135 kilometara do granice sa Severnom Makedonijom i 50 kilometara kroz tu državu kako bismo povezali Niš i Skoplje – rekao je Vesić.

Ministar je podsetio da je, kada je premijer Grčke Kirjakos Micotakis nedavno bio u Beogradu i Grčka ušla u ovaj projekat brze pruge. Dodao je da Grčka sada rekonstruiše prugu od Atine do Soluna, a da će se raditi i deo od Soluna do Idomenija, dužine 76 kilometara.

– To znači da ostaje samo da se završi deo od Skoplja do Idomenija, a pošto će Mađari do 2026. godine završiti svoj deo pruge od Budimpešte do srpsko-mađarske granice, to znači da ćemo imati 1.512 kilometara pruge između Budimpešte i Atine kroz Suboticu, Novi Sad, Beograd, Niš, Skoplje i Solun – rekao je ministar.

Početkom decembra voz Beograd-Subotica 

Izgradnja 108 kilometara brze pruge između Novog Sada i Subotice je u toku, a prema navodima MGSI, radovi će biti završeni do kraja jula, kako bi od 15. septembra počelo testiranje, koje bi trebalo da traje do tri meseca.

– Očekujemo da između 1. i 15. decembra krene prvi voz između Beograda i Subotice, a putovanje između ta dva grada brzim vozom trajaće sat i 10 minuta – rekao je ministar.

Foto: Pixabay/Tung Lam, ilustracija