„Energoprojekt“ modernizuje prugu Beograd-Pančevo

Na modernizaciji pruge Beograd – Pančevo, koja se finansira iz ruskog kredita za srpske železnice, biće angažovana srpska kompanija „Energoprojekt Niskogradnja“, navele su „Železnice Srbije“ na svom sajtu.

Naime, „RZD International“, firma Ruskih državnih železnica zadužena za realizaciju ovog projekta u našoj zemlji i srpska kompanija „Energoprojekt Niskogradnja“ potpisali su u Beogradu Podizvođački ugovor o izvođenju zemljanih radova, izgradnji malih veštačkih objekata i zgrada, na trasi pruge Beograd – Pančevo. Vrednost ugovorenih radova je oko 15 mil USD.

Ovo je prvi podizvođački ugovor koji je potpisan u okviru ugovora o modernizaciji srpskih železnica iz izvoznog kredita Ruske Federacije u iznosu od 800 miliona dolara, čiji su potpisnici „Železnice Srbije“ i „RZD International“.

Kompanija „Energoprojekt Niskogradnja“ odabrana je kao najpovoljnija u konkurenciji pet srpskih kompanija, na tenderu za izvođenje podizvođačkih radova, koji  je organizovao „RZD International“. Tenderske procedure i izbor najbolje ponude realizovani su tokom februara, a sredinom marta potpisan je i podizvođački ugovor.

Prema ugovoru „Energoprojekt Niskogradnja“  će tokom dve i po godine izvoditi sledeće radove: izgradnja zemljanog planuma i ispusta, tri mala mosta i jedan nadvožnjak, pet propusta, železničke stanice Krnjača, zatim perona u stanicama Krnjača, Ovča, Pančevo Glavna i stajalištima Srnjača most i Sebeš, kao i tehničke zgrade u stanicama Pančevo Glavna i Krnjača.

Ugovorna obaveza  „Energoprojekt  Niskogradnje“ je da, pored kvalitetnog izvođenja radova,  posebnu pažnju posveti poštovanju ekoloških zahteva i zaštiti životne sredine.

Odmah nakon potpisivanja podizvođačkog ugovora, kompanija „Energoprojekt Niskogradnja“ započela je pripremne radove na terenu. Inače, ova srpska kompanija ima 60 godina iskustva u izvođenju radova na realizaciji građevinskih i drugih projekata u kompleksnim klimatskim i planinsko-geološkim uslovima u 50 zemalja sveta.