Karcher i LKW Walter zajedno do održivog transporta

Proizvođač uređaja za čišćenje Karcher značajan deo transporta u lancu snabdevanja na relaciji Rumunija-Nemačka preselio je sa druma na železnicu, odnosno preusmerio u kombinovani transport.

Njihov logistički partner u tom poduhvatu je austrijska kompanija specijalizovana za intermodalni transport LKW Walter, a železnički partner DB Cargo Logistics. Nemački železnički operater uspostavio je novu rutu Oradea-Štutgart, a vozovi saobraćaju 5 puta nedeljno, u oba pravca. LKW Walter koristi oko polovine kapaciteta – od čega je deo namenjen i isporukama za Karcher.

LKW Walter pomogao je Karcher-u da na ovaj način od kraja juna nabavku u velikoj meri obavlja na ekološki prihvatljiv način, preko novootvorene železničke rute. Na taj način godišnje se smanji emisija 710.000 kg ugljen-dioksida.

Ovakva ušteda ekvivalentna je efektu filtriranja koji ima šuma površine od 71 hektara, odnosno oko 100 fudbalskih terena.

Mreža kombinovanog transporta kompanije LKW Walter prostire se širom Evrope, a ovo proširenje došlo je u pravom trenutku za Karcher. Nova železnička veza predstavlja još jednu važnu prekretnicu saradnje dve kompanije koje su u porodičnom vlasništvu – njome su dopunjene prethodne zajedničke rute u kombinovanom prevozu, poput one od Italije do Skandinavije, Beneluksa i Francuske. Osnova za saradnju su napori obe kompanije u tome da uspostave održivost.

Specijalista za čišćenje Karcher (proizvođač usisivača, kompresorskih usisivača, robotskih rešenja itd), već nekoliko godina smanjuje emisiju CO₂ u okviru svog programa održivosti. Osim toga, kompanija je usmerena i ka upotrebi recikliranih materijala u proizvodima i smanjenju upotrebe plastike u ambalažnom materijalu.

Kompanija LKW Walter je ekspert u punim utovarima i jedna od vodećih kompanija u Evropi kada je reč o ekološkim rešenjima u transportu. Uz mnogobrojne aktivnosti njihovog SHEQ sektora (Safety, Health, Environment, Quality – Bezbednost, zdravlje, životna sredina, kvalitet), samo zahvaljujući upotrebi intermodalnih transportnih rešenja na godišnjem nivou potroši se 360.000 tona ugljen-dioksida manje – u okviru inicijative Zelenog transport. U poređenju sa drumskim prevozom, LKW Walter smanjuje emisiju CO2 u kombinovanom prevozu za 55%. 

Za svoju kombinovanu transportnu mrežu i značajan doprinos u zaštiti životne sredine, LKW Walter je 2019. poneo i priznanje za održivost u logistici, koje dodeljuje BVL Austrija i Nemačka.

Izvor: lkw-walter.com

Foto: karcher.com

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.