HŽ Cargo ostvario rast prihoda i prevezene tonaže

Hrvatsko železničko preduzeće HŽ Cargo ostvarilo je u 2021. godini 482,3 miliona kuna (oko 63,8 miliona evra) prihoda što je 5% više nego godinu ranije, dok je EBITDA marža porasla s dva na sedam posto.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom u utorak, ovo je rezultat niza aktivnosti usmerenih na osiguranje likvidnosti i optimizaciju poslovanja, te ugovaranje novih poslova, kao i više novih investicija u modernizaciju čija je vrednost u 2021. iznosila gotovo 50 miliona kuna. Dodaje se i da je preduzeće HŽ Cargo uprkos otežanim uslovima poslovanja zadržalo tržišni udeo od 53%, uz rast produktivnosti od 11%, prenosi portal poslovni-savjetnik.com.

Pozitivni trendovi nastavili su se i početkom 2022. godine koja je obeležena ukrajinskom krizom i poremećajem u globalnim lancima snabdevanja.

Promena logističkih pravaca imala je za posledicu rast interesovanja za hrvatsku saobraćajnu infrastrukturu, pa je i količina prevezenog tereta sve veća.

Prema preliminarnim rezultatima prvog kvartala 2022. godine, ostvaren je rast ukupnih prihoda od 11,5% u odnosu na isti kvartal 2020. godine, EBITDA marža je porasla s jedan na četiri posto, a investirano je gotovo 6,5 miliona kuna. Kompanija je nastavila s trendom snažnog rasta produktivnosti, te je prihod od prevoza po radniku porastao za 21%. Zbog novougovorenih poslova, došlo je do značajnog rasta prevezenih tona, za gotovo 14%.

Pred kompanijom ostaju izazovi operativnog i finansijskog restrukturiranja zbog nasleđenih problema iz prošlosti. U saradnji sa nadležnim ministarstvom i Vladom, očekuje se skoro rešavanje svih operativnih pitanja, čime bi se preduzeće dodatno osnažilo.

– Uprkos strukturnim problemima koji su pred nama, ugovaramo nove poslove, investiramo u modernizaciju voznog parka i ulažemo u kvalitetnu radnu snagu. Ovi preliminarni podaci za 2021. godinu potvrđuju da je budućnost HŽ Carga svetla – izjavio je predsednik uprave preduzeća HŽ Cargo Dragan Marčinko, prenosi poslovni-savjetnik.com.

Foto: hzcargo.hr