Obnova voznog parka HŽ Cargo – Končar će produžiti životni vek lokomotivama

Iz zagrebačke fabrike Končar-električna vozila izašla je prva modernizovana lokomotiva serije 1141, kao rezultat ugovora sa hrvatskom teretnom železnicom HŽ Cargo. Ugovor je potpisan je u maju prošle godine, sa ciljem da se smanje troškovi eksploatacije i održavanja lokomotiva, kao i da se poveća njihova pouzdanosti i raspoloživost u saobraćaju. Modernizacija omogućava još minimalno 14 godina korišćenja lokomotiva, a osim tehničkog unapređenja posebna pažnja posvećena je uslovima rada mašinskog osoblja, prenosi SEEbiz.

– Nakon popravka prve dve lokomotive u sklopu ugovora vrednog više od 1,9 miliona evra, HŽ Cargo nastaviće razgovore o daljoj modernizaciji voznog parka – saopštili su iz HŽ Cargo.

Direktor preduzeća HŽ Cargo Dragan Marčinko rekao je da će obnova i modernizacija prve lokomotive u saradnji s domaćom kompanijom prvi korak prema realizaciji strateškog cilja obnove voznog parka, čime će se dugoročno uticati na ostvarivanje željenih poslovnih rezultata.

Obnova voznog parka postavljena je kao jedan od strateških ciljeva kompanije HŽ Cargo kako bi se povećala profitabilnost, kao i trend rasta ukupnih prihoda zabeležen u prethodnom razdoblju. Iz te kompanije poručuju i da je ulaganje u železnicu ključno i za napredak hrvatske privrede u celini.

Foto: Foto: YouTube/PrintScreen, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.