Počinje rekonstrukcija mađarskog dela pruge Beograd-Budimpešta – Završetak do 2025.

Razvoj mađarske deonice železničke pruge Budimpešta-Beograd počeo je u ponedeljak, nakon što je na snagu stupio ugovor o realizaciji projekta, saopštilo je Ministarstvo za inovacije i tehnologiju Mađarske.

Ministar inovacija i tehnologije Laszlo Palkovič rekao je na jučerašnjem sastanku sa kompanijama koje upravljaju implementacijom projekta da pripreme napreduju prema planu, te da se očekuje da će rekonstrukcija biti završena do 2025. godine, prenosi mađarski portal magyarepitok.hu.

Rekonstrukcija ove železničke linije omogućiće Mađarskoj da postane deo najbrže rute za robu koja se prevozi izmedu Grčke i zapadne Evrope. Istovremeno, putovanje od Budimpešte do Beograda, koje sada traje 8 sati, smanjiće se za polovinu, istakao je Palkovič.

Mađarski deo trase dugačak je 152 kilometra. Implementacijom ovog gigantskog projekta upravljaju RM International Zrt, kineska kompanija China Tiejiuju Engineering & Construction, kao i mađarsko predstavništvo kineske kompanije za železničku elektrifikaciju China Railway Electrification Engineering Group. Kako navodi magyarepitok.hu, angažovano je i još dvadesetak mađarskih i kineskih podizvođača.

 

 

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.