PREDSTAVLJAMO novi intermodalni terminal u Nišu – MBOX postaje važno čvorište na Balkanu

Izgradnja intermodalnog kontejnerskog terminala u Popovcu kod Niša se privodi kraju. Od 15. septembra, MBOX Terminal u novoj industrijskoj zoni počeo je da radi kao kontejnerski depo, dok se već od novembra očekuje prijem prvih vozova. Tokom naredne dve godine, kompleks u Popovcu čekaju veliki razvojni planovi i nova ulaganja, te se očekuje da MBOX Terminal postane jedan od najkompletnijih robno-transportnih centara u celoj Srbiji.

Železničko-drumskim čvorištem upravljaće MBOX terminal d.o.o., kompanija koja je osnovana sa ciljem da prodajno i razvojno vodi poslovanje trenutno jedinog terminala ovakve vrste u južnom delu Srbije i koja osim u Nišu, kancelariju ima i u Beogradu.

Kombinovanjem raznih vidova transporta koji se mogu organizovati na intermodalnom terminalu, doprinosi se efikasnim, ekonomičnim i ekološki održivim rešenjima za transport roba. Lokacija terminala je odabrana u skladu sa tržišnim i logističkim potrebama ovog regiona. S obzirom na prisustvo velikih proizvodnih postrojenja u Nišu, i njegovom regionu, kao i na budući razvojni potencijal, odlučeno je da novi terminal bude u Popovcu, saznaje PlutonLogistics.

Pored celokupne centralne i južne Srbije, čiji robni tokovi većinski gravitiraju terminalu, MBOX može da pokriva i regione Kosova, zapadne Bugarske, kao i severnog dela Severne Makedonije, navode u kompaniji.

Lokacija u Nišu upravo je i njegova najveća prednost, jer se nalazi na trasi Koridora 10, u tački koja je čvorište puta prema istoku i jugu, te koja takođe daje mogućnost povezivanja sa drugim intermodalnim terminalima i lukama u regionu. U planu je da ovaj terminal postane novo čvorište intermodalnog i kontejnerskog transporta na Balkanu.

Prvi ADR sertifikovani terminal za kontejnere sa opasnim materijama u Srbiji

MBOX terminal obuhvata površinu od 4 hektara, na kojoj se može skladištiti više od 2.200 kontejnera u jednom momentu, ili do 50.000 TEU godišnje.

Raspolaže sa ukupno četiri industrijska koloseka ukupne dužine preko 1.200 metara i samostalnim drumsko-železničkim vozilom za manipulisanje vagona i železničkih kompozicija. Nalazi se pored same železničke ranžirne stanice Niš, tako da je prilaz teretnih vozova lak i brz. Blizina glavne ranžirne stanice omogućava prihvatanja velikog broja vozova bez blokada javnih železničkih koloseka.

Pretovar praznih i punih kontejnera se obavlja pomoću 2 CVS ferrari reachstackera velikog kapaciteta (45 tona), od čega je jedan potpuno nov i dolazi sa intermodalnim sprederom za pretovar poluprikolica i „swap-body“ kontejnera. Terminal je projektovan i za ADR robu, tako da se očekuje da do kraja godine MBOX bude prvi ADR sertifikovani terminal za pretovar i skladištenje kontejnera sa opasnim materijama u Srbiji.

MBOX će obezbediti i električne priključke za kontejnere sa temperaturnim režimom, mogućnost servisa i popravki, čišćenja kontejnera, parking za 40 kamiona, pretovar robe iz kontejnera i u njih na samom terminalu, kao i moderan sistem pristupa i video-nadzora. Administrativna zgrada sa prostorijama za kancelarije carine, špedicije i drugih entiteta, prostire se na površini od oko 2.000 m2.

Razvojna strategija

Strategija razvoja MBOX terminala sastoji se iz 2 dela:

  • Konekcija sa pomorskim lukama: Pored tradicionalnih luka spskog tržišta, novi niški terminal otvara vrata grčkim i turskim lukama. Do kraja godine očekuje se uspostavljanje redovnog nedeljnog železničkog servisa: NIŠ – LUKA SOLUN.
  • Konekcija sa intermodalnim terminalima na istoku i zapadu: S obzirom na porast robnih tokova u Srbiji, sve veće gužve na drumskim saobraćajnicama, opcija intermodalnog transporta na ovim prostorima mora da se razvije što pre. Jedan intermodalni voz može da zameni između 35-40 kamiona, tako da je potencijal ovog vida transporta zaista veliki. Za MBOX prioritet će biti povezivanje sa intermodalnim terminalima u Mađarskoj i Austriji, odakle se pokriva čitava zapadna Evropa, kao i sa terminalima u Turskoj.

Primena savremenih tehnologija

Uz savremeni operativni cloud sistem renomirane kompanije NAVIS, nalik na svetske dry port terminale, na MBOX-u je moguće praćenje kretanja kontejnera u realnom vremenu. To doprinosi većoj kontroli i lakšoj organizaciji svih klijenata koji koriste usluge terminala. Ovakav softver omogućava preciznu EDI (Electronic Data Interchange) konekciju sa svim velikim brodarima koji posluju na ovom tržištu.

U naredne dve godine u planu je izgradnja dva velika skladišta (od 15.000 m2 i 18.000 m2). Izgradnjom ovih skladišnih objekata, MBOX terminal će postati jedan od najvećih i najkompletnijih robno transportnih centara u celoj Srbiji, navodi se iz MBOX-a.