Prvi direktni teretni voz iz Londona stigao u Kinu

Prvi teretni voz koji direktno povezuje London i Kinu stigao je u subotu na cilj nakon gotovo tronedeljnog  putovanja koje bi trebalo redovno povezivati dve zemlje po uzoru na tradicionalni Put svile.

Kompozicija koja je krenula iz glavnog grada Velike Britanije 10. aprila ušla je oko 9.30 sati po lokalnom vremenu u stanicu Yiwua, grada od dva miliona stanovnika južno od Šangaja, nakon što je prošla Francuskom, Belgijom, Nemačkom, Poljskom, Belorusijom, Rusijom i Kazahstanom.

London je sada 15. evropski grad koji opslužuje ta nova transportna usluga koja bi trebalo da bude  jeftinija od avio-prevoza, te brža od pomorskog, iako je vozu koji je krenuo iz Londona trebalo dva dana više nego je bilo predviđeno.

Put London-Yiwu dug je više od 12.000 kilometara, drugi na svetu nakon veze do Madrida, otvorene 2014. Prošle godine je otvorena veza s Lionom.

Te su veze deo inicijative „Novi putovi svile“, koju je 2013. pokrenuo kineski predsednik Xi Jinping u nadi da će učvrstiti trgovinske odnose Kine s tradicionalnim klijentima, posebno u Zapadnoj Evropi.

Foto: youtube/prtsc