TRANSPORT saksijskog bilja: ovaj izvoznik bira voz!

Holandski izvoznik Royal Lemkes uspešno je testirao prevoz saksijskog bilja vozom, što je inovacija koja bi mogla da ima dalekosežni uticaj na cvećarsku industriju u toj zemlji.

Testiranje je sprovedeno krajem juna, kada je prvi voz sa ovakvom pošiljkom prešao put od stanice Brabant u Tilburgu do železničkog terminala Rzepin u Poljskoj. U projektu su, uz Royal Lemkes, učestvovali špediter Mandersloot i pružalac logističkih usluga GVT, a testiranje je deo većeg projekta razvoja železničkog koridora između Roterdama i Poljske za ovu vrstu proizvoda.

Voz je na odredište stigao za 14 sati, čime je pokazao da je izuzetno pogodna opcija za prevoz saksijskih biljaka koje kreću u petak i u ponedeljak moraju da budu u prodavnicama, naravno, sveže i očuvane, navodi se u saopštenju. 

Održivi transport

Mandersloot je dugogodišnji partner kompanije Royal Lemkes, kada je reč o transportu bilja u Poljsku. Kompanije sada žele da prošire svoju saradnju i učine je ekološki prihvatljivijom korišćenjem železnice.

– Održivost je za nas sve važnija tema. Osim toga, pronalazak dovoljno vozača za međunarodni transport sve je veći izazov, a ova železnička veza može predstavljati odličnu alternativu, koja i kupcima i nama nudi fleksibilnost i visoku pouzdanost – komentarisao je Ronald Mandersloot, vlasnik prevozničke kompanije.

Imamo samo jednu Zemlju i sa njom moramo biti oprezni, dodaje Michiel van Veen, direktor lanca snabdevanja i poslovnih inovacija u kompaniji Royal Lemkes.

– Neophodni su nam partneri u lancu snabdevanja koji bi zajedno sa nama razmišljali o klimatski neutralnoj budućnosti. To uključuje održivo gajenje, proizvodni proces, ali svakako i transport do kupaca – istakao je.

Železnički koridor Roterdam-Poljska

Sprovedeno testiranje deo je šireg projekta Zajedničkog koridora Roterdam-Poljska, koji pripada OffRoad programu Topsector Logistiek. U pitanju je specifičan program, čiji je cilj proširivanje i optimizacija veze između Roterdama i Poljske i rast količine saksijskog bilja koje se prevozi železnicom, podseća portal railfreight.com.