Pobeda vozača: Tužili direktora lično, dobili odštetu od 1,4 miliona evra!

U Norveškoj je doneta presuda u jednom od najinteresantnijih slučajeva u istoriji evropske transportne industrije: vozači kamiona pobedili su u pravnom zahtevu za kompenzaciju zbog sistemskog potplaćivanja, protiv kompanije Vlantana Norge u stečaju i predsednika odbora Vladasa Stonciusa Juniora. Optuženi će morati da plate skoro 20 miliona norveških kruna (oko 2 miliona evra).

Reč je o tužbi koju je podnelo 52 vozača iz Istočne Evrope (uglavom iz Litvanije), a slučaj je naročito zanimljiv jer su oštećeni, budući da je Vlantana Norge (norveška podružnica litvanske prevozničke kompanije) bankrotirala i nema sredstava – tužili lično bivšeg menadžera, kako bi ostvarili svoja prava, izveštava norveški frifagbevegelse.no. 

– Vozačima je bilo važno da tuže lično Vladasa Stonciusa, jer je kompanija bila u stečaju i jer u stečajnoj masi nije bilo dovoljno sredstava – izjavila je advokatica kancelarije Andersen&Bache-Viig Lina K. Smorr, koja je zastupala oštećene, dodavši da su „veoma zadovoljni što su pobedili u svojim zahtevima“.

Bivši zaposleni podneli su tužbu tvrdeći da su sistematski potplaćeni, a kompaniju su policiji prijavila i tri različita nadležna tela (Norveška uprava za javne puteve, Norveška inspekcija rada i Poreska uprava).

Tokom sudskog postupka, zastupnici firme su tvrdili da je do potplaćivanja, upotrebe duplih vremenskih listova, kao i do manipulacije dokumentacijom, došlo zbog „ličnih grešaka i nesporazuma“, ali nisu uspeli da uvere sud u to.

– Nakon sveukupne procene dokaza u slučaju, okružni sud smatra verovatnim da je Vlantana Norge primenjivala sveobuhvatan i radno intenzivan sistem sa kontinuiranom izradom fiktivnih tabela radnog vremena – navodi se u presudi.

Sud veruje da je to učinjeno kako bi se mogla dostaviti fiktivna dokumentacija koja „dokazuje“ da su zarade isplaćivane u skladu sa važećom minimalnom stopom.

Sud je takođe utvrdio da je predsednik odbora i bivši generalni direktor firme Vlantana Norge, Vladas Stoncius Junior, lično odgovoran tužiocima za finansijske gubitke koje su pretrpeli kao rezultat sistematskog potplaćivanja.

U praksi to znači da će i sam Stoncius Junior morati da pokrije odštetu od 13,4 miliona norveških kruna (oko 1,4 miliona evra). 

Ova presuda je važna jer će pomoći u raščišćavanju uslova zarada u transportnom sektoru. Takođe, šalje se jasan signal da i direktor rizikuje značajnu ličnu odgovornost, ukoliko se u poslovanju „zaobilaze“ norveška pravila o mininalnoj zaradi, navela je Smorr.

Radili 11,5, plaćeni za 4,5 sata

Na sudu je analizirano nekoliko konkretnih primera iz svakodnevnog poslovanja Vlantana Norge. Jedan od primera bio je i redovan prevoz kontejnera za kompaniju PostNord. Predstavnik PostNord svedočio je pred sudom da su firmi Vlantana Norge plaćali za angažovanje vozača i vozila od 11,5 sati, dok je dokumentacija istovremeno pokazivala a su vozačima isplaćivana samo 4,5 sata.

Sud je takođe zaključio i da takvi radni dani nisu bili izuzetak, već pravilo, dok su se 4,5-časovni dani vrlo često pojavljivali u (fiktivnoj) dokumentaciji, kako bi firma prevarila nadležne.

I troškovi na teret optuženog

Osim iznosa odštete, Vladas Stoncius Junior takođe je osuđen da lično pokrije sudske troškove veće od 6,7 miliona NOK. Ukupno je Stoncius Junior osuđen da plati više od 20 miliona NOK (oko 2 miliona evra), što je potraživanje koje dospeva dve nedelje nakon presude.

Vozači su u proseku dobili oko 300.000 NOK kao odštetu (oko 30.000 evra). Najveći pojedinačni iznos je blizu 700.000 NOK.

Advokatica Lina K. Smorr smatra da će presuda pomoći sprečavanju stranih kompanija da unište zdravu konkurenciju na tržištu nudeći veštački niske cene kao rezultat nelegalnog potplaćivanja.

– Znam da se slučaj prati na međunarodnom nivou i da će sigurno imati određeni efekat na druge strane kompanije. Osim toga, ova presuda može pomoći i u promeni načina na koji druge velike transportne kompanije organizuju svoje poslovanje – zaključila je.

FriFagbevegelse je zatražio komentar od advokata kompanije Vlantana Norge i bivše članice odbora Sandre Latotinaite, ali do objavljivanja teksta nisu uspeli da dobiju odgovor.

Izvor: frifagbevegelse.no