U fokusu Srbija i još 4 tržišta: SLOVENAČKE železnice pregovaraju o akvizicijama privatnih operatera

Slovenačke železnice (SŽ) u 2022. su, prema prvim procenama, ostvarile nešto više od 40 miliona evra dobiti iz poslovanja, uz prihode od 620 miliona evra, što je najviše dosad, izjavio je prošle nedelje generalni direktor te kompanije Dušan Mes u intervju za online portal 24ur.com.

EBITDA će prvi put biti oko 100 miliona, a operativni profit nešto više od 40 miliona, što je rekordan rezultat u istoriji kompanije. Uradili smo mnogo, kaže Dušan Mes, koji je na toj funkciji jedanaestu godinu.

Ključni ciljevi SŽ za budućnost su bolje korisničko iskustvo u putničkom saobraćaju i povećan obim teretnog saobraćaja van Slovenije. U velikom intervjuu za slovenački portal, Mes se osvrnuo na rezultate, planove, kao i najznačajnija dešavanja u oba segmenta. Podsetio je da je, kao najveći korak u kargo poslovanju, kompanija SŽ dobila strateškog partnera – češki EP Holding.

– Imamo zajedničko preduzeće sa češkom kompanijom EP Holding. Mi posedujemo 51%, oni 49%. Dobili smo prilično veliko dokapitalizaciju, trenutno je u pripremi dokumentacija za tender za nove lokomotive u teretnom delu – rekao je Mes.

U kargo sektoru do 2027. godine biće uloženo skoro 350 miliona evra u lokomotive i akvizicije u regionu.

Bilo je veoma važno zatvoriti ovu transakciju kako bismo mogli da razvijemo logistiku u regionu, dodao je.

– Što se kargo sektora tiče, cilj nam je da se razvijamo u regionu severnojadranskih luka i Srednje Evrope: rukovanje teretom koji ide iz Trsta, severnojadranskih luka, od Ploča do Trsta ili dalje u Italiji, ka srednjoj Evropi, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i sa balkanske strane prema Italiji. Dakle, mi ćemo preuzeti i kompanije u ovom regionu, osnovati svoja preduzeća, videćemo šta će biti optimalnije. Ali to su dva ključna cilja – u putničkom saobraćaju raditi pre svega na zadovoljstvu i boljem korisničkom iskustvu, a u teretnom saobraćaju povećati poslovanje van Slovenije – istakao je Dušan Mes.

Govoreći o najvećim izazovima u postavljenim ciljevima, Mes se osvrnuo na infrastrukturne izazove, ali i na konkurenciju.

– Što se tiče teretnog saobraćaja, izazov je koliko brzo ćemo uspeti da zauzmemo ovaj prostor – jadranske luke, centralnu Evropu – jer konkurencija to čini veoma brzo. Zapravo, ovde se uglavnom radi o veštini – hoćemo li biti toliko vešti da budemo prvi, najbrži, najbolji – ili ne? Ali, tako je u svakom poslu. Rizici postoje, za sada upravljamo njima, i siguran sam da ćemo i u ova dva segmenta nekako uspeti.

Akvizicije

Slovenačke železnice, podsetio je Mes, ušle su i u autobuski saobraćaj, preuzimanjem polovine preduzeća Nomag. Na taj način, dodao je, moći će da ponude sveobuhvatnu uslugu putnicima u svim delovima Slovenije.

– Nismo mi izmislili toplu vodu, nešto slično su uradili i Nemci, Austrijanci, Švajcarci. S obzirom na geografiju zemlje i kako se odvija železnička infrastruktura, preplitanje autobusa i voza je neizbežno u narednih 20 godina – rekao je.

Mes je dodao da u budućnosti nova preuzimanja planiraju uglavnom u teretnom sektoru, za šta se intenzivno pripremaju – Italija, Austrija, Mađarska, Srbija i Hrvatska.

– Već imamo razgovore sa kompanijama, ne govorim o najvećim nacionalnim prevoznicima, već o privatnim, koji su drugi ili treći i veoma uspešni, a pre svega, uz neku integraciju ruta koje su veoma složene, svi dobijamo. Ako imate prave kompanije, onda možete napraviti veoma dobre, konkurentne proizvode u ovim zemljama. Cilj je da naša grupacija iz regiona Balkana, iz luka severnog Jadrana ponudi najbolju i najkonkurentniju uslugu. Za kupce logističkih usluga cena i kvalitet su ključni, ali cena je glavna stvar i morate dati konkurentnu ponudu. To možete učiniti samo kada kontrolišete ceo lanac. Bez toga, uvek zavisite od nekih podizvođača koji mogu, ali ne moraju biti dobri, jeftini ili skupi ili ne postižu željene kvalitete. Zato to mora da se uradi. To će za nas značiti znatno veću dodatnu vrednost – izjavio je.

Teretni transport planira da udvostruči profit do 2030. godine, a to je moguće samo izvan granica, dodao je Mes, podsećajući da na domaćem tržištu Slovenačke železnice već imaju udeo koji je veoma visok i nastaviće da opada.

– U Sloveniji trenutno ima osam teretnih prevoznika, za nekoliko godina će ih biti 30, a svaki zauzima procenat tržišnog udela. Ne smemo da zavisimo samo od Slovenije, već od regiona. U regionu možemo preuzeti tržišne udele pojedinih zemalja, tako da je regionalna ekspanzija karga veoma važna stvar.

Značaj strateškog partnerstva s EP Holdingom 

Rezultati strateškog partnerstva se vide u tome da možemo da realizujemo ove investicije, jer ih inače ne bismo mogli, ocenjuje Mes.

– Ovde u Sloveniji nema budućnosti na način na koji mi sada poslujemo. Svaka konkurencija vam oduzima određeni udeo na tržištu i pre ili kasnije ćete doći do tačke u kojoj posao može biti negativan. Fiksni troškovi u ovoj industriji su veoma visoki i ako obim opada, a fiksni troškovi teško padaju, pre nego kasnije doći će do negativnog poslovanja. Ovde više ne možete rasti i postići bolje marže. Dosegli ste viši nivo i ako želite da rastete – možete rasti samo tako što ćete izaći iz Slovenije, u ceo region i imati moderne lokomotive gde možete ponuditi najbolje usluge kupcima. Ovo je ključ, za ovo vam je potreban kapital i ovaj kapital je za ovo namenjen. To znači proširenje i modernizaciju vozila, što će prvenstveno generisati profit van Slovenije – pojasnio je.

Kada je reč o obimu prevezenog tereta, u 2022. brojke će biti veće za oko 7%, u odnosu na godinu ranije. U putničkom prevozu, ubeleženo je oko 15% više putnika.

– U osnovi, brojevi su kao pre korone. Bilo bi znatno više, ali morate biti svesni realnosti – u ovom trenutku, zbog renoviranja, propusnost linija je znatno manja. To su činjenice: ako želimo da renoviramo linije, one moraju biti zatvorene, a zatvaranja znače manje tereta i manje putnika. Dugoročno ili za nekoliko godina ulaganja potrebno je ovo uraditi – istakao je Mes u intervjuu za 24ur.com.

Foto: slo-zeleznice.si

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.