U London stigao prvi teretni voz iz Kine

Prvi teretni kineski voz na relaciji Kina-Velika Britanija stigao je 18. januara u London, nakon što je prešao put od 12.000 kilometara. Voz je ušao na stanicu Barking, u istočnom delu Londona, nakon 18-dnevnog puta od grada Jivu, u istočnoj kineskoj provinciji Žeđijang.

Voz je na svom putu prošao Kazahstan, Rusiju, Belorusiju, Poljsku, Nemačku, Belgiju i Francusku. Morskim putem ovaj put bi trajao dvostruko duže. Voz je dopremio robu široke potrošnje, uključujući aparate za domaćinstvo, odeću, tekstil, torbe i kofere.

Ovaj železnički servis pruža firmama novi način za slanje pošiljki sem brodovima i avionima. Železnica je brža nego slanje robe morem, a jeftinija nego slanje avionom. Kineska železnica ima već više od deset teretnih železničkih linija do evropskih gradova, uključujući Madrid i Hamburg. Oni su deo politike predsednika Si Đinpinga „Jedan pojas, jedan put“, namenjene da oživi staru rutu Puta svile ka zapadu.

Vozivi ka Londonu u početku će iz Kine kretati jednom nedeljno da bi se procenila potražnja.

Analitičari navode da prevoz vozovima još nije ekonomski značajan, jer se tako mogu prevesti količine koje su male u poređenju s brodskim linijama. Takođe još ne postoji povratna usluga – za slanje robe iz Velike Britanije u Kinu. Druge evropske zemlje su koristile ovu uslugu da u Kinu izvezu robu kao što su vino i maslinovo ulje.

Evropska unija je najveći trgovinski partner Kine, a u okviru Unije prve su Nemačka i Francuska.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.