U ovom skladištu radnicima pomažu i NAOČARE proširene stvarnosti!

Koliko daleko je odmaklo korišćenje pametnih tehnologija u optimizaciji logističkih procesa? Čini se da se granice pomeraju svakog dana! Da li ste znali da postoje skladišta u kojima radnici sa operaterima komuniciraju putem naočara proširene stvarnosti (AR – augmented reality – glasses)?

Reč je o interesantnom gedžetu koji u svom evropskom distributivnom centru u Mađarskoj, primenjuje Huawei – tehnološka kompanija koja je i inače „odgovorna“ za veliki broj inovativnih rešenja namenjenih automatizaviji logističkih procesa i dostizanju veće efektivnosti.

Radnici skladišta upotrebom naočara brzo i jednostavno komuniciraju sa operaterima van skladišta, pomoću 2K HD kamere koja se nalazi na prednjoj strani naočara, i ekrana, koji je takođe deo naočara.

Slanjem slika omogućena je jednostavna i brza komunikacija, što vodi ka uštedi vremena. Ovaj izum je samo jedan od najnovijih alata i rešenja koje kompanija primenuje u svom centru nadomak Budimpešte.

– Imamo i automatizovane viljuškare, automatizovane viljuškare sa visokim dizanjem i još nekoliko tehnologija za optimizaciju operacija i postizanje veće efikasnosti – rekao je u intervjuu za portal railfreight.com Tamas Boday, predstavnik kompanije Huawei.

5G i železnica 

Ova kompanija našla se nedavno u žiži javnosti i zbog projekta East-West Gate – prvog 5G terminala u Evropi. Huawei, u partnerstvu sa Vodafonom, obezbeđuje kompletna tehnološka rešenja za ovo intermodalno čvorište. EWG bi, prema planu, trebalo da postane operativan već na proleće, a u pitanju je veliki korak u pravcu digitalizacije na železnici.

Govoreći o 5G inovacijama koje Huawei može da obezbedi za terminale, Boday ističe da su prednosti ogromne. Iako veštačka inteligencija (AI) nije nova u svetu terminala, postoje određene prednosti konkretno kod 5G tehnologije koje su od posebnog značaja.

– 5G ne samo da omogućava veliki propusne opsege u downlink, već i uplink delu komunikacije. Zašto nam to treba u terminalu kao što je East West Gate? Pa, potrebne su nam kamere visoke definicije na dizalicama, koje šalju informacije u kontrolne sobe, gde operateri vide u realnom vremenu šta ovi kranovi rade. A onda moramo da pošaljemo povratne kontrolne signale dizalicama, kako bi oni radili ono za šta su namenjeni – objašanjava Boday za railfreight.com. 

Foto: unsplash.com/Austin P, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.