U samo 8 meseci više od 10.000 teretnih vozova saobraćalo na relaciji Kina-Evropa

Broj teretnih vozova koji su saobraćali na ruti Kina-Evropa u 2021. godini već je krajem avgusta dostigao prekretnicu od 10.000 vozova, navodi Kineska državna železnička grupa. Brzi rast broja teretnih vozova na relaciji Kina-Evrope znači da je došlo do povećanja od 32 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dodaju iz kompanije.

Tokom tog perioda, teretni vozovi prevezli su robu u oko 964.000 kontejnera dužine 20 stopa, što je povećanje od dodatnih 40 odsto u odnosu na isti period 2020. godine. Do sada su teretni vozovi koji su saobraćali na relaciji Kina-Evropa, a koji su saobraćali duž 73 rute, stigli u više od 170 gradova u 23 evropske zemlje.

Nove rute za Ukrajinu, Španiju i Nemačku

U prvoj polovini 2021. godine 1.359 vozova je krenulo iz Čungkinga za Evropu, sa godišnjim povećanjem od 50 odsto. Međutim, otvara se sve veći broj novih ruta iz Kine prema različitim evropskim zemljama. Jedna nova linija obuhvata voz koji prevozi pedeset kontejnera, a koji putuje iz kineskog grada Čungkinga do glavnog grada Ukrajine – Kijeva. Ovaj voz je krenuo da radi 29. avgusta. Voz prelazi granicu sa Unutrašnjom Mongolijom u Erenhotu i očekuje se da će stići na destinaciju do sredine septembra.

Do sada je roba iz Čungkinga (važnog čvorišta za transport robe u jugoistočnoj Kini) koja je transportovana do Ukrajine morala da prolazi kroz Belorusiju ili Poljsku.

Za zapadnu Evropu, otvorena je nova ruta između Vuveja (na severozapadu Kine) i Hamburga, u Nemačkoj. Ova ruta prolazi kroz Alatav luku. Prvi vozovi prevozili su robu u vrednosti od 5,67 miliona dolara.

Krajem avgusta, još jedna nova ruta povezala je Hanoj, Džengdžou i Lijež – svečano otvarajući triangulaciju Kina-Vijetnam-Belgija.
Na kraju, iz Španije stiže vest da je železnička veza između Jivua i Madrida, koja se smatra najdužom vezom između Kine i Evrope, tokom pandemije korona virusa povećala količinu transportovane robe za 110 odsto.