Porudžbine kontejnerskih brodova ruše sve rekorde – Naručeno neverovatnih 7,5 miliona TEU

Ogromna knjiga narudžbi kontejneraša – ekvivalentna postojećim flotama kompanija COSCO, Hapag-Lloyd, Evergreen i Ocean Network Express (ONE) zajedno – ponovo ruši sve rekorde.

Kako navode brokeri Braemar ACM, do 1. maja ove godine naručeni kapacitet kontejnerskih brodova premašio je 30% postojeće flote, a time su se narudžbine popele na ukupno 7,5 miliona TEU. 

Trenutno je naručeno najviše TEU ikada, navodi Braemar ACM. Analizirajući knjige porudžbina kontejneraša, u kombinaciji sa rekordnim narudžbinama brodova za prevoz LNG tokom prošle godine, jasno je zašto se vlasnici bulk carrier-a i tankera trenutno tako oštro bore za mesta u azijskim brodogradilištima.

Naručeni kontejnerski kapacitet poslednji put je dostigao 30% postojeće flote krajem 2011. godine. Ipak, analitičari se još nisu dogovorili da li se i sada radi tačno o ovom procentu, budući da neke porudžbine i dalje nisu zvanično potvrđene. Analitičari Clarksons-a tvrde da ipak nije reč o odnosu od 30%, već da je broj zapravo 26,9%. Alphaliner je sredinom aprila izvestio da se radi i odnosu od 26,2%, iako analitičari BRS-a priznaju da je brojka od 30% moguća nakon što se potvrdi niz prijavljenih narudžbi.

U svakom slučaju, radi se o ekstremno velikim iznosima porudžbina novih kontejnerskih brodova.

Braemar ACM procenjuje da će neto rast flote u smislu kapaciteta TEU za 2022. godinu biti na oko 4%. Nadalje, za 2023. i 2024, trenutno se predviđa godišnji prosečni neto rast flote od 10% godišnje. Braemar ACM procenjuje da se u 2023. očekuje isporuka novogradnji kapaciteta od 2,5 miliona TEU, dok je u 2024. očekivano još i više.

Analitičari Braemar ACM predviđaju da će 2024. godine biti isporučene novogradnje kapaciteta više od 3 miliona TEU, što će biti najveći rezultat u jednoj godini ikada zabeležen. Clarksons pak predviđa da će se 2024. isporučiti ogromnih 3,5 miliona TEU, što je više od cele postojeće flote kompanije CMA CGM.

Mediterranean Shipping Co (MSC), najveća brodarska kompanija na svetu, s porudžbinom od 1,33 miliona TEU trenutno ima daleko najveću knjigu narudžbi, ekvivalentnu onima koje su ugovorili Maersk, CMA CGM i COSCO – zajedno.

U četvrtom kvartalu 2021. i prvom kvartalu 2022. udeo brodova sa pogonom na „konvencionalno“ brodsko gorivo, po prvi put je pao ispod 50%, pokazuje nedavna analiza Maritime Strategies International (MSI). Daleko najveći porast zabeležili su brodovi s LNG dual-fuel motorima.

– Očekujemo da će broj novih narudžbina naglo pasti nakon drugog kvartala 2022, posebno budući da se rizici smanjenja potražnje i dalje povećavaju – naveo je MSI u nedavnom izveštaju.

Izvor: pomorac.hr