Veliki planovi kompanije Tatravagonka na Balkanu – Teretni vagoni za Zapadnu Evropu

Slovačka kompanija Tatravagonka pokrenula je krajem marta proizvodnju u halama hrvatske Tvornice železničkih vagona Gredelj (TŽV Gredelj), a pre nekoliko dana odavde su izašli prvi vagoni koji će tokom narednih dana biti isporučeni klijentima u Zapadnoj Evropi. Kako prenosi portal railtarget.eu, do kraja 2021. u Gredelju bi trebalo da bude proizvedeno 210 teretnih vagona.

Tatravagonka – jedan od evropskih lidera u proizvodnji železničkih vagona, ima fabriku i u Srbiji, kao i u Nemačkoj, Poljskoj, Češkoj i Indiji. Ukupno zapošljava više od 12.000 ljudi, a sada ima na umu značajno širenje u Hrvatskoj.

Hrvatski Jutarnji piše da će Slovaci „na Žitnjaku proizvoditi vagone za celu Zapadnu Evropu“.

– Želja nam je Gredelj što pre izađe iz stečaja. Uplatili smo milion evra garancije, čime garantujemo da je naša ponuda ozbiljna. Krajem marta unajmili smo pogone na Žitnjaku i pokrenuli proizvodnju teretnih vagona. Prvi vagon već je izašao iz fabrike i ovih dana biti isporučen kupcu iz Zapadne Evrope – izjavio je slovački preduzetnik Ivan Petriček, jedan od suvlasnika i član Nadzornog odbora Tatravagonke.

Slovačka kompanija obavezala se u da u TŽV Gredelj uloži 45 miliona evra i zadrži sve radnike, kojih je trenutno više od 400. U tom slučaju, Tatravagonka bi postala 100% vlasnik hrvatskog preduzeća.

Plan je Tatravagonke je razvoj svih delatnosti koje su i dosad bile temelj poslovanja fabrike Gredelj. Tako je u planu proizvodnja postolja za teretne vagone i samih vagona, a baviće se i popravkama putničkih vagona, kao i električnih i dizel motora, ali i održavanjem lokomota. Gredelj je dosad bio u većinskom državnom vlasništvu, a 2019. ostvario je ukupan godišnji prihod u iznosu od 97 miliona kuna (oko 12,9 miliona evra). Zbog mnogobrojnih finansijskih opterećenja iz prošlosti, preduzeće u stečaju je iz godine u godinu poslovalo s gubitkom koji je u 2019. iznosio nešto više od 5,6 miliona kuna.

Ako se završi stečaj, plan slovačkog investitora je da od 2022. godišnji promet iznosi više od 750 miliona kuna (oko 100 miliona evra).

Računamo da ova fabrika dugoročno može biti jako profitabilna, jer postoji velika potražnja za vagonima na evropskom tržištu, istakao je Petriček.

Kako dodaje, šansu za Gredelj vidi i u činjenici da će se železnički saobraćaj u Evropi u narednim decenijama intenzivno razvijati, pogotovo zbog elektrifikasnije pruga, budući da je cilj Evropske unije smanjenje emisije ugljen-dioksida.

– Zbog toga će biti velika potražnja za vagonima i vozovima – zaključio je Petriček, piše jutarnji.hr. 

Za TŽV Gredelj ranije je bio zainteresovan i hrvatski Dok-ing iz Zagreba (ali je njihova ponuda bila lošija od Tatravagonke), kao i Stadler koji se povukao budući da nije mogao da podnese pravno obavezujuću ponudu.