Novi logistički centar na Novom putu svile – Budimpešta jača poziciju teretnog čvorišta

Kina i Mađarska udružuju snage u razvoju novog logističko-trgovinskog centra u okolni Budimpešte, koji bi trebalo da dodatno ojača poziciju mađarske prestonice na Novom putu svile, piše railfreight.com.

Kompanija Koeman (u vlasništvu kineskog logističara Tonglinada), razvijaće kompleks od oko 100.000 m2 na zemljištu mađarske firme Nonfungo, u okrugu Pešta. Ugovor korišćenju parcele je potpisan u ponedeljak, 17. aprila.

Kineski mediji izvestili su da je vrednost investicije više od 30 miliona dolara. Logistički centar pružaće usluge skladištenja, distribucije, konsolidovanja pošiljki, pakovanja i reeksporta. 

Projekat je dobio podršku provincija Hubei (Vuhan) i Heilongjiang u Kini, kao i okruga Pešta u Mađarskoj. Prva faza obuhvatiće izgradnju glavnih skladišnih kapaciteta, pratećih objekata i železničke pruge. Planirano je da logistički centar postane operativan početkom 2024, a trebalo bi da omogući skladištenje i transport više od četiri miliona tona robe godišnje.

Novi logistički centar mogao bi da dodatno ojača poziciju Budimpešte kao železničkog teretnog čvorišta na Novom putu svile, piše railfreight.com.

Budimpešta, kao železnički teretni centar, ima mnogobrojne prednosti – poseduje dobru infrastrukturu i dobro je povezana, a u tom gradu posluje i veliki broj kineskih firmi. Međutim, to ne znači da ne postoje i različiti izazovi. Jedan od njih je upravo je posledica popularnosti ovog grada, koja je dovela do gužvi i preopterećene mreže. Kako procenjuju stručnjaci, ovo zagušenje neće biti rešeno sve dok se ne izgradi železnička V0 linija samo za promet tereta („obilaznica“ oko Budimpešte). 

Kineski operater Endi Luo iz kompanije Dimerco objasnio je razlog takve popularnosti – tranzitno vreme ove rute je oko sedam dana brže od tradicionalne rute preko Malaszevicze. Do Budimpešte se može stići najbrže, za četrnaest dana, pojasnio je.

– Osim toga, mađarska prestonica ima kompletnu železničku distributivnu mrežu. Nakon što roba stigne u Budimpeštu, može biti isporučena u Bukurešt/Konstancu, luku Kopar, Duizburg i Hamburg u roku od 2 do 3 dana – rekao je Endi Luo.

Budimpešta ima svoj potencijal, a novi kinesko-evropski logistički centar mogao bi da bude i njen dodatni adut. Osim toga, on bi svakako olakšao posao špediterima, piše railfreight.com

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.