Kina podiže prosek – Šta pokazuju najnoviji rezultati avio-kargo sektora?

Sektor avionskog transporta tereta počeo je da se blago oporavlja, pre svega zahvaljujući ublžavanju ograničenja uvedenih zbog virusa COVID-19 u Kini, što je dovelo do toga da nove izvozne narudžbine na ovom tržištu u junu zabeleže nagli uzlazni trend, saopštila je Međunarodna asocijacije za vazdušni transport (IATA).

Potražnja za avio-transportom tereta lagano se vraća na prepandemijske nivoe, dodaje IATA.

Kada je reč o globalnoj potražnji, izraženoj u tonskim kilometrima (CTK), u julu je zabeležen sličan rezultat kao i u istom mesecu pre korona-krize, odnosno 2019. (-3,5%). Ipak, u odnosu na jul 2021, primetan je pad od 9,7%. Kapacitet je bio 3,6% iznad jula 2021. (+6,8% za međunarodne operacije), ali i dalje 7,8% ispod nivoa iz jula 2019.

Na brojke i dalje utiče rat u Ukrajini koji je doveo i do pada avio-kargo kapaciteta, budući da je nekoliko avio-kompanija sa sedištem u Rusiji i Ukrajini bilo među ključnim igračima u evropskom vazdušnom transportu tereta. Međutim, kako je navedeno, iako su nove izvozne narudžbinine smanjene na svim tržištima, u Kini u junu beleže nagli uzlazni trend.

– Globalna trgovina robom nastavila je da se oporavlja u drugom kvartalu, a dodatno ublažavanje COVID-ograničenja u Kini dovešće do boljih rezultata u narednim mesecima – ističe se.

Generalni direktor IATA Vili Volš (Willie Walsh) kaže da se avio-kargo prevoz vraća na nivoe blizu onih iz 2019, iako je i dalje korak unazad u poređenju sa izvanrednim performansama 2020-2021.

Neizvesnost koja je rezultat ograničenja u lancu snabdevanja dovela je do toga da je došlo do „pomeranja u stranu“ od aprila ove godine. Julski podaci pokazuju da avio-prevoz i dalje uspeva da zadrži svoje pozicije. Ipak, kao što je slučaj sa skoro svim industrijama, moraćemo pažljivo da pratimo i ekonomska i politička dešavanja u narednim mesecima, dodao je Volš.

Evropa 

Evropski prevoznici su zabeležili pad obima tereta od 17% u julu 2022. u odnosu na isti mesec 2021. godine, što je najlošiji učinak od svih regiona, već treći mesec zaredom. Takvi rezultati se mogu pripisati ratu u Ukrajini. Nedostatak radne snage i niža proizvodna aktivnost u Aziji zbog omikrona takođe su uticali na obim. Kapacitet je povećan za 0,9% u julu 2022. u odnosu na jul 2021. godine.

Kompletno IATA saopštenje i izveštaj možete pogledati OVDE.