Rast e-trgovine povećao tražnju za teretnim avionima

Američka kompanija za iznajmljivanje aviona Air Lease Corp. najavila je kupovinu sedam teretnih letelica A350 evropskog proizvođača Airbus. Obezbeđivanjem ove porudžbine, Airbus je pooštrio konkurenciju sa američkom kompanijom Boeing, na tržištu teretnih aviona.

Pismo o namerama za kupovinu teretnih aviona potpisano je u ponedeljak na sajmu u Dubaiju, a pored teretnih, planirana je i porudžbina više od 100 putničkih aviona.

Ova kupovina dolazi u trenutku ekspanzije e-trgovine koja je podstaknuta i ubrzana pandemijom. Upravo ovaj vid trgovine predstavlja stabilizirajući faktor na tržištu teretnih aviona, poručuju iz Airbus-a, prenosi reuters.com.

Online kupovina jača u trenutku kada su prevoznici pod pritiskom zbog međunarodnih propisa o emisiji štetnih gasova iz aviona, te teže ka modernizaciji flote.

Pored najavljene saradnje, Airbas i ALC najavili su i pokretanje inicijative za osnivanje višemilionskog ESG fonda koji bi trebalo da podrži ulaganja u projekte održivog razvoja vazduhoplovstva.

U međuvremenu, američki Boeing u narednim nedeljama lansira konkurentsku teretnu verziju svog širokotrupnog putničkog aviona 777Ks. Poznato je i da su u toku pregovori sa potencijalnim kupcima.

Osim toga, oni su u nedelju objavili da su od logističke kompanije DHL Express, članice nemačke grupe Deutsche Post DHL, dobili porudžbinu za devet konvertovanih teretnih aviona tipa BCF 767-300, što je najveća pojedinačna porudžbina tog tipa aviona od kada su počeli sa radom.