Najveći evropski kargo-aerodrom otkazuje letove zbog nedostatka osoblja

Nedostatak kadrova sve intenzivnije utiče na rad aerodroma, kao i na rad avio-kargo kompanija. Najveći kargo-aerodrom u Evropi – Aerodrom Frankfurt (Fraport) primoran je da otkazuje letove vikendom, zbog nedostatka zemaljskog osoblja, prenose evropski mediji.

U petak uveče, 1. jula, avio-kargo kompanije su obaveštene da je kapacitet zemaljskog opsluživanja Fraport AG (BVD) „strogo ograničen“, zbog saobraćajnog špica, izmena u redu letenja, kao i ograničenog broja zaposlenih.

U obaveštenju se navodi:

„Kao dalju meru za rasterećenje usluga zemaljskog opsluživanja tokom saobraćajnih špiceva kao i za stabilizaciju rada, BVD trenutno zahteva od određenih avio-kargo kompanija da se uzdrže od letova preko Frankfurta, sa trenutnim dejstvom, do kraja avgusta“.

Prema BVD-u, ograničenja važe u sledećim terminima:

  • Petak između 16 i 18 časova;
  • Subota 9 -11 i  18-22;
  • Nedelja 9-11 i 16-21.

– Dani vikenda su, uobičajeno, najprometniji dani u vazdušnom teretnom saobraćaju. BVD je u kontaktu sa pojedinačnim partnerima, odnosno avio-kargo kompanijama, kako bi preventivno otkazali pojedine letove do i sa Aerodroma Frankfurt ili ih pomerili u termine kada je promet manji – navode.

Kompanija Lufthansa Cargo je potvrdila da po prvi put otkazuje kargo letove, kao i kašnjenja u određenim terminima.

Za rešavanje problema sa nedostatkom osoblja, odnosno primetno poboljšanje u tom segmentu, potrebno je vreme. Fraport-ova podružnica FraGround planira da zaposli 1.000 novih radnika ove godine, ali upozoravaju da to neće odmah doneti rasterećenje.

– Potrebno je vreme da bi novi zaposleni bili u stanju da pruže primetno olakšanje. Oni moraju da prođu kroz opsežne bezbednosne provere i specijalnu obuku da bi mogli da budu raspoređeni na aerodromu – naveli su iz FraGround.