Ivić Vodopija, East Adriatic Managing Director u kompaniji Maersk Line – U Srbiji planiramo nove projekte i investicije

Vodeći svetski brodar, kompanija Maersk, krajem aprila ove godine otvorio je predstavništvo u Srbiji. Tom prilikom Ivić Vodopija, East Adriatic Managing Director u kompaniji Maersk Line je izjavio da je Maersk Logistics & Services Beograd d.o.o. pokrenut kako bi ta globalna grupacija bila bliže svojim kupcima u Srbiji.

Ova velika vest zainteresovala je ne samo privrednike iz Srbije, već je ceo region želeo da dobije više informacija o novom poslovnom poduhvatu. To su nam bile glavne teme u ekskluzivnom intervjuu koji je za PlutonLogistics dao Ivić Vodopija.

PL: Iako je AP Moller Maersk grupa više od 15 godina prisutna na tržištu Srbije, sada ste i zvanično otvorili firmu. Koji su bili razlozi da se baš sad pojača prisutnost u našoj zemlji? Predstavite vaš tim u Srbiji.

– Srbija je oduvek važno tržište za AP Moller Maersk grupu. Smatrali smo da treba da napravimo dodatne korake na nama tako bitnom tržištu, a osnivanje pravnog subjekta je samo nešto što je neophodno pre ikakvih ozbiljnijih investicija.

Tim je zapravo vrlo mali, čine ga zasada 3 osobe predvođene našim dugogodišnjim kolegom Đorđijem Markovićem. Marković je niz godina glavna osoba zadužena za poslovanje sa Srbijom. Svakako, planiramo da proširimo tim i zapošljavamo još ljudi kako bismo pojačali lokalnu prisutnost.

PL: Šta to konkretno znači za vaše klijente?

– Pre svega, lokalni tim će pojačati našu prisutnost. Dalje, planiramo razvoj različitih projekata, te ćemo razmatrati i potencijalne investicije kako bismo ubrzali i optimizovali lanac snabdevanja svojim klijentima.

PL: Pokrenuli ste različite intermodalne servise za prevoz kontejnera na ruti luka Rijeka-Beograd. Recite nam nešto više o tome. 

– S našim partnerima imamo višestruke linije prema Srbiji, primarno iz luke Rijeka. Nije isključeno da ćemo dodavati i nove železničke destinacije u Srbiji, a možda i veze sa nekim drugim lukama. Mi se kao firma, koja u smernicama ima kompletnu CO2 neutralnost do 2040, snažno oslanjamo na železnicu, te svojim i znanjem i tehnologijama želimo da unaparedimo taj vid transporta. Moram naglasiti da takođe postoje ogromne mogućnosti za unapređenje prekograničnog transporta, u vidu poboljšanja procedura i digitalizacije, gde mi kao lider u tom aspektu želimo da pomognemo državi Srbiji.

Ne samo vašoj zemlji – mi možemo pomoći i ostalim državama da u saradnji sa nama olakšaju poslovanje, pre svega uvoznicima i izvoznicima.

PL: Da li možemo očekivati još neke servise u Srbiji?

– Definitivno.

PL: Kako kompanija vidi naš region? Kakvi su planovi Maersk-a za Adriatik regiju?

– Adriatik je nama jedna od najvažnijih regija, rekao bih čak na globalnom nivou. Imam privilegiju da učestvujem u razvoju našeg poslovanja u takvom unutar Maerska bitnom području – koridoru. Srbija je deo te važne regije i mi smo spremni da razvijamo i naš posao i ovaj region, u zavisnosti od toga koliko zapravo države budu spremne da se adaptiraju na nove tehnolgije i procese.

Kad je reč o Srbiji, moram da naglasim i da je podrška različitih državnih zvaničnika izvanredna. Zbog visokog nivoa profesionalizma, uveren sam da u mnogim stvarima zajedno sa Srbijom možemo biti primer ostalim državama u Evropi.