Pošta Slovenije testirala isporuku pošiljke dronom (VIDEO)

Pošta Slovenije izvela je prvi probni let bespilotnom letelicom, koja je pošiljku dopremila u poštu u Vršiču (Kranjska Gora). Let je izveden u saradnji sa OneDrone – prvim slovenačkim operaterom dronova poslednje generacije, koji je specijalizovan za avio-operacije u izuzetno zahtevnim uslovima, kao i starapom ElevonX SkyEye, proizvođačem letelica i komponenti.

U inovativni projekat, kako je saopšteno, slovenačka pošta kreće sa ciljem pronalaženja novih poslovnih prilika, kao i sa namerom da učestvuje u formulisanju propisa u oblastima koje regulišu letenje i upravljanje bespliotnim letelicama u Sloveniji. Mnoge kompanije širom sveta uspešno dostavljaju najrazličitije pošiljke na ovaj način, dok trenutno evropsko zakonodavstvno i dalje ne dozvoljava letove izvan vidnog polja.

 

– Otpočinjanjem probnih letova pripremamo se za trenutak kada ćemo dronovima moći da isporučimo preko potrebne pošiljke na mesta gde konvencionalna vozila ne mogu stići tako brzo i efikasno. Imajući u vidu aktuelne trendove, nismo daleko od upotrebe dronova u logistici – rekao je Tomaž Kokot, v.d. generalnog direktora Pošte Slovenije.

Podseća da tehnologija to već dugo omogućava, te da razvoj koče jedino propisi koji uređuju vazdušni prostor.

Potencijal bespilotnih letelica je veoma veliki – od transporta laboratorijskih uzoraka sa udaljenih područja, preko isporuka sa brodova na kopno, pa sve do dostave pošiljki u oblasti e-trgovine, dodaj Kokot.

Među glavnim prednostima upotrebe dronova su smanjenje zagađenja, optimizacija logističkih ruta, brza isporuka osnovnih dobara i materijala u teško dostupna i udaljena područja… Snabdevanje i dostava poštanskih pošiljaka u planinarske domove i kolibe, kao i odzvoz otpada u suprotnim smeru, takođe je predstavlja veliki potencijal. Ista situacija je i u oblasti dostave lekova i medicinskih sredstava u hitnim slučajevima.

Kako ističe Marjan Osvald, savetnik za menadžment Pošte Slovenije, tehnološki napredne zemlje – SAD, Kina, Novi Zeland, Australija, Nemačka, Švajcarska, kao i kompanije kao što su Alibaba, Amazon i Google, prednjače na polju razvoja upotrebe dronova za dostavu. Očekuje se da će Kina 2025. početi da isporučuje bespilotne letelice sposobne da prevezu teret od jedne tone na udaljenost do 1.500 km.

– Takođe imamo i ambiciozne planove u EU, budući da Evropska komisija budućnost bespilotnih letelica vidi u poljoprivredi, energetici, kao podršku sprovođenju zakonskih propisa…

Izvor/foto: posta.si