Turkish Cargo uvećao globalni tržišni udeo u prvoj polovini 2020.

Turkish Cargo – deo Turkish Airlines (TA), uvećao je globalni tržišni udeo u prvoj polovini 2020. godine, zahvaljujući značajnom rastu u segmentu prevoza specijalnih tereta, prenosi aircargonews.net.

Avioprevoznik sa sedištem u Istanbulu ubeležio je porast globalnog udela sa 3,9% prošle godine na 5,4% u 2020, pokazuju podaci WorldACD. Kako se navodi, obim specijalnog tereta Turskish Cargo porastao je za 67% na godišnjem nivou u prvoj polovini 2020. godine.

Ta kompanija saopštila je da se rast usluga u oblasti farmaceutskih proizvoda, medicinske opreme, opasne robe i vrednih pošiljki neprekidno nastavlja, te da su od 1. februara do 31. avgusta prevezli 30.000 tona lekova i skoro 10.000 tona medicinske opreme.

Budući da je TA prvi avioprevoznik koji poseduje sva tri IATA CEIV sertifikata – za farmaceutske proizvode, sveže meso i žive životinje (CEIV Pharma, CEIV Fesh i CEIV Live Animal), Turskish Cargo osigurava zaštitu po visokim standardima, u svojim specijalizovanim skladišnim objektima koji obezbeđuju različite temperaturne režime, na aerodromima Istanbul i Ataturk.

U 2019, Turkish Cargo je zabeležio najveću stopu rasta među prvih 10 teretnih prevoznika, jer su podaci IATA-e pokazali da je promet porastao za 19,3% u odnosu na godinu dana ranije, na nešto više od 7 milijardi ton-kilometara, piše aircargo.net. 

Turska kompanija je među prvim avioorevoznicima koji su nedostatak kapaciteta tokom pandemije korona virusa rešili prenamenom putničkih aviona u teretnjake. Samo od marta do maja ove godine, sa 40 „prepravljenih“ letelica obavili su više od 1.000 letova, obezbeđujući snabdevanje lekovima, medicinskom i zaštitnom opremom. Sredinom godine objavili su planove da se i u narednom periodu fokusiraju na prevoz specijalnih tereta, poput lekova ili kvarljive robe.

Inače, pre izbijanja pandemije, TA imao je ambiciozne planove za kargo sektor – do 2023, Turkish Cargo trebalo je da se sa sedmog popne na 5. mesto međunarodnih prevoznika tereta.

Foto: turkishcargo.com

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.