Najveći kontejnerski brod na LNG pogon kreće na put! (VIDEO)

JACQUES SAADE pridružio se floti CMA CGM Grupe i tako postao najveći kontejnerski brod na LNG pogon na svetu. Globalni lider u brodarstvu i logistici, CMA CGM simbolično je svoj novi model imenovao po svom osnivaču, vizionaru i preduzetniku.

Pridruživanje gigantskog plovila floti CMA CGM obeležila je prva „digitalna ceremonija imenovanja“, na kojoj su učestovavli predstavnici brodogradilišta u Šangaju i menadžment Grupe u Marseju.

CMA CGM JACQUES SAADE danas (23. septembra 2020. godine) započinje prvo putovanje francuskom linijom Asia FAL (FAL), najznačajnijom linijom CMA CGM Group između Azije i Severne Evrope. Njegova ruta vodiće ga do luka Pusan u Južnoj Koreji, Tianjin, Ningbo, Šangaj i Jantijan u Kini, Singapur, Sautempton, Dunkirk, Hamburg, Roterdam, Algeciras u Evropi i Port Kelang u Maleziji.

Ovaj brod je: 

– Duži od 4 fudbalska terena ili 5,5 aviona Airbus A380;
– Viši od Empire State Building-a (381 metar bez antena) ili Ajfelovog tornja (324 metra);
– Ima propeler izuzetnih dimenzija: prečnik veći od 10 metara i težak više od 92 tone;
– Ima rezervoar za LNG koji je dovoljno velik da drži Kip slobode (bez pijedestala);
– Opremljen motorom sa maksimalnom snagom od 68.340 kV, što odgovara 10 mlaznih motora Airbus A380 ili više od 1.150 motora Renault Clio;
– Nosi kontejnere koji bi se protezali na 141 kilometar ako se postave jedan do drugog. To je udaljenost između Pariza i Reimsa ili između Pekinga i Tianjina;

Smanjenje otiska

U novembru 2017. godine, Rodolphe Saade, predsednik i izvršni direktor CMA CGM Group, odlučio je da opremi seriju kontejnerskih brodova motorima na LNG – to je prva u istoriji isporuka ovakvih ultra velikih kontejnerskih brodova. Grupacija je na taj način, kako se navodi u saopštenju, dokazala posvećenost „unapređenju energetske tranzicije pomorskog transporta“.

Danas je LNG najnaprednije rešenje kada je u pitanju očuvanje kvaliteta vazduha. Omogućava 99% smanjenja emisije sumpor-dioksida i finih čestica i 85% smanjenja emisije azot-dioksida, što je znatno iznad i iznad postojećih propisa. Ova tehnologija je jedan od prvih koraka ka postizanju ambicioznog cilja CMA CGM Group za 2050. godinu – ugljen-neutralnosti.

CMA CGM Jackues Saade, zajedno sa osam 23.000 TEU sestrinskih brodova biće registrovani u Francuskom međunarodnom registru (FIR). Imena će dobiti po znamenitostima Pariza: Champs Elisees, Palais Roial, Louvre, Rivoli, Montmartre, Concorde, Trocadero i Sorbonne).

CMA CGM izabrala je Total kao deo velikog industrijskog partnerstva da bi ih snabdevala gasom, navodi se u saopštenju ove kompanije.

Devet plovila opremljeno je mnogobrojnim inovativnim rešenjima, što je rezultat saradnje stručnjaka za istraživanje i razvoj kompanije CMA CGM i njihovih industrijskih partnera.

Brod je porinut u Šangaju, krajem septembra prošle godine. Podsetimo se kako je izgledala izgradnja ovog LNG giganta, koja je trajala 14 meseci!

 

Od dizajna pa sve do rada, ne zaboravljajući konstrukciju, CMA CGM Jackues Sade imao je koristi od znanja i stručnosti najboljih francuskih, evropskih i svetskih lidera u industriji. Mnogobrojne specijalizovane kompanije odigrale su svoju ulogu u ovom značajnom projektu: BIO-UV Group (Francuska), CSSC (Šangaj), Cryostar (Francuska), Bureau Veritas (Francuska), BLM (Francuska), GTT (Francuska), Schneider Electric (Francuska), Sperry Marine (Velika Britanija), Total, Rotterdam port, Wartsila (Finska) WinGD.

Povodom stupanja u službu CMA CGM Jacques Saade, predsednik i izvršni direktor grupacije Rodolphe Saade podsetio je da je ovaj brod rezultat 7 godina istraživanja i razvoja.

– Dok garantuje sigurnost naše posade, on istovremeno značajno poboljšava ekološki otisak, čuva kvalitet vazduha i predstavlja deo borbe protiv globalnog zagrevanja. Napravili smo veliki korak napred i moramo nastaviti dalje, kako bismo obezbedili transport koji još više poštuje očuvanje životne sredine.

Izvor/foto: cma-cgm.com