Ako ste na minimalcu – evo koliko ćete zarađivati u 2023!

Od 1. januara stupaju na snagu novi iznosi minimalne zarade u Srbiji.

Minimalna cena rada, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, za period januar-decembar 2023. godine iznosiće 230 dinara (neto), po radnom času.

Ovo je bitno svim poslodavcima koji isplaćuju minimalne iznose zarada zaposlenima, ali i preduzetnicima koji su se opredelili da za sebe isplaćuju minimalnu zaradu (za one preduzetnike koji isplaćuju doprinose i neto zaradu u odnosu na najnižu osnovicu koja važi u trenutku isplate, kao i za preduzetnike koji su se opredelili za neki fiksni iznos zarade, ili za sve poslodavce koji isplaćuju ugovorene iznose zarada više od minimalnog iznosa, ovo nije od značaja).

U tabeli u nastavku možete pogledati pregled minimalnih iznosa zarada po mesecima.

Ukoliko je ugovoreni iznos zarade manji od minimalne u trenutku isplate, zarada se obračunava najmanje na minimalni iznos za taj mesec, i uvećava se za iznos toplog obroka i regresa, minulog rada i eventualno drugih dodataka (naknada ili uvećanja) koje firma isplaćuje zaposlenima uz zarade (prevoz, noćni rad, rad za vreme praznika i druga uvećanja zarada).

– Tako je, na primer, za januar propisana najmanja zarada za pun mesec u iznosu od 40.480 dinara, ako zaposleni nema ni godinu dana rada u firmi, a ima ugovoreni iznos toplog obroka od 500 dinara u neto iznosu i regres u ugovorenom mesečnom neto iznosu od 500 dinara, njegova zarada za januar će minimalno iznositi 41.480 dinara – pojašnjavaju računovođe.

Takođe, značajno je podsetiti se da su usvajanjem Zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o izmenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje izvršene dve važne izmene u vezi sa obračunom zarada zaposlenih:

• povećan je neoporezivi iznos zarade sa 19.300 na 21.712 dinara mesečno
• smanjena je stopa doprinosa PIO na teret poslodavca za 1% (sa 11% na 10%, odnosno ukupno sa 25% na 24%).

Novi neoporezivi iznos od 21.712 dinara se primenjuje od 1. januara 2023. godine. Prvo usklađivanje ovog neoporezivog iznosa vršiće se u 2024. godini.

Nova stopa doprinosa PIO na teret poslodavca od 10% se takođe primenjuje od 1. januara 2023. godine.

Ali, kako će se u 2023. godini primenjivati nov iznos minimalne cene rada, ove izmene stope doprinosa za PIO i neoporezivog iznosa se neće osetiti kao značajno umanjenje, jer je ukupan fond potreban za isplatu zarada svakako značajno veći, podsećaju računovođe.

  • BONUS SADRŽAJ

Vozač šlepa Stefan ima rutu od Milana preko prevoja Stelio do švajcarskog mesta Siona. Put ga vodi pored skijališta na 2.400 metara nadmorske visine i do mesta gde se gorivo plaća samo gotovinom. Poslušajte ovu epizodu podkasta „Za volanom“!