Nova PRAVILA za građane Srbije za putovanje u EU – Od novembra online zahtev i 7 evra

Od novembra stupaju na snagu nova pravila za putovanja u Evropsku uniju. Državljani 61 zemlje sa bezviznim režimom putovanja, među kojima je Srbija, moraće da onlajn popune zahtev minimum tri dana pre puta, dobiju odobrenje za ulazak u Uniju i plate 7 evra.

Pol Anri Preset, šef delegacije EU u Srbiji za medije, informisanje i komunikaciju, ističe da taj sistem nije viza, i da će se zadržati sva prava što se tiče građana Srbije.

– Za kratak boravak mogu da uđu u zemlju članicu Evropske unije bez vize. Od novembra, srpski građani treba da se registruju preko interneta, to će koštati 7 evra, a biće besplatno za mlađe od 18 godina i starije od 70 – navodi Preset.

Formular će se popunjavati za prvi ulazak i važiće tri godine, što znači da za naredna putovanja u tom periodu neće biti potrebe da se ulazi u istu proceduru.

Direktor YUTA udruženja Aleksandar Seničić kaže da će to biti vrlo slično PLF formularu za Grčku ili Tursku.

– Najosnovniji podaci, podaci o tome gde putujete, kada je prvi ulazak u zemlje EU, broj pasoša i na kraju plaća se isključivo online kreditnom ili debitnom karticom – objašnjava Seničić.

U Delegaciji Evropske unije promenu ne vide kao nekakvu poruku Srbiji. Cilj je, kažu, da se poveća bezbednost i ubrza procedura prelaska granice.

– Sličan sistem postoji u SAD. Meni kao Francuzu ne treba viza, moram da prođem proceduru koja gotovo ništa ne košta, ali je važno da dam podatke. EU će uvesti sličan sistem za sve zemlje čijim građanima sada nije potrebna viza – navodi Preset.

Evropa je program Etijas (ETIAS) napravila po uzoru na američki Esta, gde ista procedura košta 21 dolar. Uz dobijenu dozvolu za putovanje, osim u zemlje Unije, moći će se i na Island, u Norvešku i Švajcarsku, prenosi RTS.

Beogradski mediji podsećaju i da je, prema prvim planovima, ETIAS trebalo da postane operativan već u januaru, zatim je prolongiran za maj 2023. godine, ali se sada očekuje da primena tog sistema startuje u novembru sledeće godine, što je objavljeno i na zvaničnoj stranici Evropske komisije.

Sve detalje o ETIAS sistemu pogledajte OVDE.