Antverpen skeniranjem na daljinu otkriva kamione-zagađivače

Gradske vlasti u Antverpenu planiraju upotrebu laserske tehnologije za otkrivanje kamiona zagađivača na putevima u gradu i oko njega. Ovaj potez usledio je nakon studije Flamanske agencije za životnu sredinu koja pokazuje da 5% do 10% vozača kamiona u Flandriji isključuje svoje katalizatore iako tako vozilo može da emituje istu količinu azotnog oksida, kao i 15 kamiona bez katalizatora, prenosi portal trans.info.

Ekološki pokreti za smanjenje emisija štetnih gasova u saobraćaju u belgijskom lučkom gradu Antverpenu aktivni su već duži niz godina, a 2017. postigli su da se uvede „zona niske emisije“ kojom je zabranjen prolazak svim vozilima koja zagađuju okolinu. Međutim, grad želi da ide korak dalje, jer neki glavni ulazni i izlazni putevi ostaju izvor zagađenja vazduha.

Tom Meeuvs, lokalni gradski odbornik nadležan za zaštitu životne sredine, veruje da je sada vreme da se fokus sa automobila i motora premesti na kamione. Po njegovoj proceni problem su teretna vozila čiji su katalizatori deaktivirani da bi se smanjili troškovi održavanja. Procenjuje se da je 2019. godine 5% do 10% kamiona u Flandriji vozilo sa katalizatorom koji je bio isključen. Iste godine, podaci Flamanskog saobraćajnog centra izračunali su da je 24.000 do 26.000 kamiona svakodnevno koristilo obilaznice oko grada. U teoriji, to znači da grad svakodnevno dodatno zagađuje između 2.400 i 2.600 kamiona.

Kako bi se izborili sa problemom, gradske vlasti su se okrenule tehnologiji skeniranja na daljinu koja se sastoji od laserskog svetla (pričvršćenog pored ili iznad puta), koje može detektovati koncentraciju štetnih materija koje emituje vozilo.

Flamanska agencija za životnu sredinu je otkrila ovu tehnologiju pre tri godine i sada planira da je redovno koristi, piše trans.info.

– Izdvojili smo budžet od 600.000 evra za kupovinu tehnologije za daljinsku detekciju sledeće godine. I dalje su potrebni dogovori sa gradskim vlastima o tome koje nadležne ustanove će da odlučuju o kažnjavanju. Idealan slučaj bi izgledao tako da ako se otkrije zagađivač, on se odmah isključuje iz saobraćaja i kažnjava – kaže Meeuvs.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.