REKORDAN pretovar kontejnera u Luci Kopar

Kontejnerski terminal Luke Kopar postavio je tokom marta mesečni rekord u pretovaru kontejnera. Za 31 dan, na terminalu je pretovareno  97.101 TEU, što je daleko nadmašilo prethodni mesečni rekord postavljen pre tačno tri godine, u martu 2018. godine, kada je obrađeno nešto više od 92.300 TEU.

– Ovo je važna prekretnica, posebno u svetlu posledica pandemije i trenutne globalne situacije u logističkom sektoru – rekao je Dimitrij Zadel, predsednik Upravnog odbora Luke Kopar.

Rast kontejnerskog prometa i visok nivo produktivnosti i pouzdanosti podržaće projekat proširenja Pristaništa 1. Proširenje bi trebalo bi da bude završeno u junu ove godine, dok se istovremeno nastavlja izgradnja skladišnih područja u zaleđu.

Ovo je najvažniji infrastrukturni projekat u Luci Kopar u poslednjih deset godina, kako sa finansijske, tako i sa strateške tačke gledišta. On će omogućiti povećanje godišnjeg kapaciteta terminala na 1,3 miliona TEU, a uz dodatna poboljšanja u područje radnih procesa, na milion i po TEU, rekao je Metod Podkrižnik, član upravnog odbora Luke Kopar zadužen za komercijalno i operativno područje.

Ova nova prekretnica dolazi u trenutku kada se kontejnerski terminal Kopar, kao i čitava pomorska industrija širom sveta, suočavaju sa velikim poslovnim izazovima zbog izmenjenih zdravstvenih i poslovnih okolnosti. Od septembra 2020. pa sve do danas, podsećaju iz Luke Kopar, situacija u sferi pomorskog saobraćaja sa Dalekog istoka bila je haotična na globalnom nivou.

Zbog povećane količine robe iz Azije, zauzetosti azijskih kontejnerskih terminala i uticaja pandemije i klimatskih promena, brodski operateri nisu u mogućnosti da garantuju tačne dolaske brodova prema dogovorenom rasporedu.

– S jedne strane, ovo su izazovi koje svi priželjkujemo, jer to znači da se beleži sve veći promet. Sa druge strane, suočeni smo sa velikim odstupanjima od dogovorenog i ustaljenog načina rada i sa velikim kolebanjima u količinama kontejnera. Ovo predstavlja glavni izazov za terminal koji mora da obezbedi ne samo svoj nesmetan rad, već i rad celokupnog logističkog sistema koji prolazi kroz Luku Kopar – rekao je Gordan Ban, menadžer kontejnerskog terminala.

Izvor: luka-kp.si