Belorusija otvorila (malu) kapiju za prevoznike iz EU

Evropski prevoznici od 10. oktobra mogu da dobiju dozvolu za prevoz tereta preko Belorusije. Podsećanja radi, Belorusija je 16. aprila uvela zabranu saobraćaja za vozila registrovana u Evropskoj uniji, a prevoz je bio dozvoljen samo vozilima koja su išla na određena granična mesta radi pretovara tereta ili spajanja poluprikolice. Sada prevoznici mogu dobiti dozvolu za međunarodni transport i obavljati ga na teritoriji Belorusije.

Da bi to uradio, prevoznik mora da preuzme, popuni i pošalje prijavu nadležnoj saobraćajnoj inspekciji elektronskim putem (urs@mtkrbti.bi), kao i da se prijavi na svoj lični nalog u sistemu Dazvol. Zatim moraju da preuzmu fakturu iz sistema nakon traženog broja licenci i plate zahtevani iznos. Dozvola košta 480 beloruskih rubalja (nepunih 200 evra). Obrazac obaveštenja je dostupan na sledećem linku.

Belorusko ministarstvo nadležno za poslove saobraćaja je takođe pripremilo vodič za punjavanje. Oba dokumenta su na ruskom jeziku. Zahtev za izdavanje dozvole mora se podneti ogranku Transportne inspekcije u Minsku ili u jednom od okružnih gradova. Uz prijavu mora biti priloženo i sledeće:

  • Dokaz o uplati za izdavanje dozvole,
  • Punomoćje za zastupanje pred Saobraćajnom inspekcijom (punomoćje izdato na stranom jeziku mora biti praćeno overenim prevodom na ruskom ili beloruskom),
  • Identifikacioni dokument,
  • Pečat sa podacima o drumskom prevozniku (opciono).

Belorusko ministarstvo naglasilo je da bez odgovarajuće dozvole, prevoznici i dalje neće moći da obavljaju prevoz, prenosi trans.info.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.