Eksperti za bezbednost saobraćaja traže CPC i za vozače kombija

Kako bi se poboljšala bezbednost na putevima i smanjio broj smrtnih slučajeva, udruženje stručnjaka za bezbednost na putevima i transportnih radnika European Transport Safety Council (ETSC) uputilo je otvoreno pismo poslanicima Evropskog parlamenta, pozivajući na reviziju EU Direktiva o vozačkim dozvolama (2006/126) i uvođenje obavezne profesionalne obuke za vozače kombija, piše trans.info. 

Kako je upotreba kombija u porastu, tako su ova vozila, nažalost, sve češće i deo statistike o saobraćajnim nesrećama unutar Evropske unije. Zapanjujuća statistika iz 2018. otkriva da je 11% svih smrtnih slučajeva na putu (2.630 života) rezultat nesreća u kojima su učestvovala kombi vozila. Ono što je posebno zabrinjavajuće je da su 39% ovih poginulih bili pešaci, biciklisti i motociklisti.

Porast u upotrebi kombi vozila može se pripisati različitim faktorima, kao što su povećana tražnja, noćne isporuke, dnevne gradske operacije i procvat e-trgovine. Nažalost, pritisak da se udovolji zahtevima tržišta, žestoka konkurencija u transportnoj industriji i relativni nedostatak strogih propisa doveli su do loših uslova rada za vozače kombija, što je uslovilo i značajne bezbednosne rizike.

Kritično pitanje pokrenuto u otvorenom pismu je nesrazmer u propisima za vozila do 3,5 tone i teška teretna vozila. Od vozača teretnih vozila se zahteva da dobiju sertifikate o stručnoj kompetentnosti (Certificate of Professional Competence – CPC)  koji se potom moraju periodično obnavljati, kako bi se osigurali visoki standardi bezbednosti.

Međutim, velika većina kombi saobraćaja, koji se odvija unutar državnih granica, potpada pod manje stroge propise. Samo vozila koja prelaze 2,5 tone i koja rade u međunarodnom saobraćaju, potpašće pod EU pravila o vremenu vožnje i odmora do 2026.

Da bi se poboljšala bezbednost na putevima, organizacija se zalaže za sveobuhvatnu obuku za profesionalne vozače kombija, koja pokriva različite aspekte kao što su bezbedan utovar i istovar, osiguranje tereta, kretanje unazad, prevencija zamora, planiranje putovanja i striktno poštovanje saobraćajnih pravila, uključujući korišćenje pojaseva i izbegavanje ometanja.

Autori otvorenog pisma pozvali su poslanike da ažuriraju trenutne zahteve za vozače autobusa i kamiona, uključujući i potrebu za profesionalnom obukom vozača (CPC), kako bi se uvrstila i nova kategorija za vozače kombija. Prema predlogu, ona bi takođe obuhvatila vozače kombija koji bi mogli biti pogrešno klasifikovani kao samozaposleni ili vlasnici. Ovaj predlog bi mogao da se primeni kao deo planova Evropskog parlamenta za uspostavljanje B+ kategorije sa posebnim zahtevima za CPC obuku, za vozila N1 koja se koriste u profesionalne svrhe.

Organizacije koje stoje iza otvorenog pisma takođe izražavaju svoje neslaganje sa predlogom Evropske komisije da se poveća dozvoljena masa vozila za koje je potrebna B kategorija, sa 3,5 na 4,25 tona. Pozivajući se na nedavni izveštaj VIAS instituta u Belgiji, oni tvrde da veća i snažnija vozila sve više utiču na bezbednost na putevima, posebno za pešake i bicikliste.

Osnovan 1993. godine, ETSC pruža nepristrasan izvor stručnih saveta o pitanjima bezbednosti transporta Evropskoj komisiji, Evropskom parlamentu i nacionalnim vladama. Okuplja više od 200 eksperata za bezbednost transporta, koji dolaze iz cele Evrope.

Otvoreni pismo ETSC možete pogledati OVDE. 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.