EU: Nove oznake na gumama obavezne i za KAMIONE

Gume će se od 1. maja 2021. preciznije obeležavati, piše trans.info. Nove oznake koje su poslanici u Evropskom parlamentu odobrili ove nedelje, ne samo što će pružati više informacija potrošačima, već će biti i vidljivije. To će omogućiti izbor energetski efikasnijeg modela. Ono što je posebno važno, nove oznake postaće obavezne i za gume za teška teretna vozila koje trenutno nisu obuhvaćene takvim propisima.

Oznake bi trebalo da uzmu u obzir parametre kao što su efikasnost potrošnje goriva, prianjanje na mokroj podlozi i nivo buke kako bi kupci mogli da izaberu one koje su sigurnije, ekonomičnije i tiše. Pneumatici, uglavnom zbog otpora kotrljanja, čine 20-30% potrošnje goriva vozila.

Kako je saopšteno iz Evropskog parlamenta, novi sistem može pomoći u smanjenju emisija CO2 u vrednosti od 10 miliona tona godišnje.

U skladu sa uredbom EU, od maja 2021. godine oznake na gumama obuhvataće informacije o uticaju guma na potrošnju goriva (otpor kotrljanja) na lestvici od A (manja potrošnja) do B, C, D do E (veća potrošnja). Trenutna lestvica kreće se od A do G.

Slično tome, kada je u pitanju prianjanje na mokroj podlozi, gume će biti ocenjivane na lestvici od A (više prianjanja) do E (manje prianjanja) – trenutna lestvica ide od A do G. Prosečna vrednost spoljne buke koju guma proizvodi tokom vožnje takođe će biti promenjena. Oznake će takođe sadržavati simbole koji označavaju prianjanje na snežnim i ledenim putevima, a biće promenjen i dizajn oznaka.

Uredba predviđa i nove parametre – kilometražu i habanje guma, koji će biti uvedeni čim odgovarajući načini njihovog merenja postanu dostupni.

Izvor: trans.info

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.