Komšije traže pomoć države da bi povećali plate u transportu!

Udruženje hrvatskih drumskih prevoznika poručilo je da očekuje konkretnu reakciju Vlade Hrvatske usled najavljenog porasta cena goriva te ponovo pozvala na kompletnu poresku reformu i rasterećenje poslodavaca radi povećanja plata. Osim što se generalnim porastom cena drastično menjaju troškovi života, neminovno je da situacija utiče i na preduzetnike, saopštilo je Udruženje. Ističu kako cenu prevoza ne čini samo gorivo, već su tu i troškovi aditiva, održavanja vozila, putarine i rada zaposlenih.

Smatraju da država ima dovoljno prostora za adekvatnu reakciju, ne samo u kontekstu aktualne krize jer su preduzetnici i dalje opterećeni nizom parafiskalnih nameta – „od naknada za turističke zajednice pa do apsurdne radio televizijske pretplate“.

– Ponovno pozivamo na kompletnu poresku reformu i rasterećenje poslodavaca, a upravo u svrhu povećanja plata. Adekvatnim sistemom doprinosa i poreza poslodavci bi bili rasterećeni, a ukupan trošak plate radnika bi omogućio rast zarade –  poručilo je Udruženje.

Ocenjuju da država sadašnjim uređenjem i mizernim minimalnim platama šteti svojim stanovnicima, prenosi seebiz.eu.