Kontrolišu tahografe i dok ne znate – Četiri zemlje uvele provere NA DALJINU

Daljinsko očitavanje pametnih tahografa sprovodi se u četiri zemlje Evropske unije, nakon što se Danska prošle nedelje pridružila Nemačkoj, Holandiji i Poljskoj u primeni opreme koja je potrebna za ovakve provere.

Tehnički gledano, daljinske provere tahografa bile su moguće od sredine 2019. godine, kada su zbog uvođenja pametnih tahografa druge generacije promenjeni propisi EU. Međutim, upotreba ove metode u praksi zahteva odgovarajuću opremu, koju nabavljaju nadležni. Iz tog razloga, mnogi inspekcijski organi donedavno nisu bili u mogućnosti da sprovode daljinsko očitavanje tahografa.

PROČITAJTE I: EU menja pravila – Zbog manipulacije tahografa prevoznik može ostati bez dobrog ugleda

Prošle nedelje i u Danskoj su organizovane prve daljinske provere tokom kojih je korišćena oprema namenske komunikacije kratkog dometa DSRC (Dedicated Short Range Communication). Kako prenosi lastbilmagasinet.dk, službenici Tungvognscenter Nord-a (danskog odeljenja za severni drumski transport) daljinski su kontrolisali tahografe kamiona tako što su prolazili pored njih dok su bili parkirani.

Danska ipak nije jedina zemlja EU koja sprovodi takve provere.

U Poljskoj se ovakve daljinske provere tahografa odvijaju od novembra 2021. Prošlog leta je i nemačka policija počela da testira opremu sa DSRC tehnologijom, a ubrzo ih je ispratio i holandski Inspektorat za životnu sredinu i transport (ILT).

Izvor: trans.info