Milion vozila manje na srpskim putevima u martu – Broj teretnjaka smanjen 16,9%

Na naplatnim rampama u Srbiji broj vozila u martu je bio manji za četvrtinu, odnosno 25,8%, u odnosu na isti period lane. Zbog zatvaranja granica i ograničenja koja su bila na snazi za teretnjake, JP Putevi Srbije beleži prihod manji za 8,5%, prenosi list Novosti. Broj teretnjaka koji su prošli kroz naplatne rampe, smanjen je za 16,9%.

Isto toliko smanjen je i broj autobusa, a najveći pad zabeležen je u kategoriji putničkih automobila. Na srpskim auto-putevima bilo ih je za 29,43% manje nego u istom mesecu prošle godine

Smanjenje broja vozila i nije toliko veliko s obzirom na to da je praktično zaustavljen tranzitni saobraćaj, zbog zatvaranja granica. Statistika za april će verovatno biti još nepovoljnija, jer vanredno stanje traje tokom celog meseca, dok je do polovine marta, pre uvođenja vanrednog stanja, situacija na putevima bila redovna.

Prošlog meseca je srpskim putevima prošao 3,1 milion automobila, kamiona i autobusa, dok je u martu prošle godine bilo 4,2 miliona vozila. Inkasanti su naplatili nešto više od 1.732 miliona dinara, dok je u istom mesecu lane prihod iznosio oko 1.893 miliona dinara.

Kako navode Novosti, u Putevima Srbije naglašavaju da je u celoj Evropi zabeležen smanjen intenzitet saobraćaja, imajući u vidu pandemiju, te da u ovom trenutku nije moguće reći koliki se gubici očekuju „s obzirom na to da nemamo saznanja do kada će vanredno stanje biti na snazi“.

 

 

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.