Nemačka savezna država želi da zabrani KAMIONIMA izlazak sa autoputa Brener

Kao odgovor na tirolske zabrane za kamione, premijer nemačke savezne države Bavarske uputio je hitan zahtev saveznoj vladi da teretnim vozilima zabrani napuštanje autoputa Brener.

– Bavarsko strpljenje se bliži kraju. Potrebne su nam kratkoročne mere da rasteretimo naše građane u pograničnom regionu – rekao je premijer Markus Soder za Munchner Merkur u sredu ujutro.

– U suprotnom rizikujemo da imamo zastoje na sekundarnim rutama za Salcburg i kroz dolinu In – dodao je.

Soder misli na takozvane blok-provere za teški teretni saobraćaj, koje sprovode tirolske vlasti. Ovaj sistem obično uzrokuje duge redove na bavarskoj strani Brenera, te pojedini vozači kamiona traže alternativne rute, kako bi izbegli čekanje na autoputu. To je razlog što bavarski premijer sada planira da zaustavi alternativni saobraćaj kroz sela u dolini In i u pravcu Salcburga.

Zamolio sam ministre unutrašnjih poslova i saobraćaja da vrlo brzo razviju koncept za ovakav plan. Tražićemo od savezne vlade da uvede zabranu izlaska teretnih vozila na državne puteve, na A8 i A93, najavio je on.

Prema planovima, lokalne vlasti bi takođe dobile ovlašćenje da zabrane kretanje teretnim vozilima na lokalnim putevima u slučaju tranzita.

– Mi ćemo to kontrolisati i sprovoditi sa bavarskom policijom – obećao je Soder.

Zagušenja ne izazivamo mi, tvrdi guverner Tirola.

– Tranzitni saobraćaj duž koridora Brener ne potiče iz Tirola ili Bavarske. Naprotiv, mi smo žrtve neuspele evropske transportne politike, koja snažno favorizuje drumski saobraćaj i koja je izazvala tranzitnu lavinu poslednjih godina. Tirol već dugi niz godina oseća posledice, zbog čega se branimo hitnim merama, kao što su blokade, kako bismo izbegli preopterećenje putne infrastrukture, zaštitili prirodu i ljude, ali i održali bezbednost na putevima. Međutim, nije samo stanovništvo u Tirolu pogođeno ogromnim tranzitnim teretom, već i stanovništvo duž bavarskih deonica autoputa – rekao je guverner Tirola Ginter Plater.

Zabrana tranzitnog saobraćaja sa puteva koji prolaze kroz gradove je praksa koju tirolska vlada primenjuje već neko vreme.

Predstojeći datumi blok-provera u Tirolu su:

11.07.2022, ponedeljak
18.07.2022, ponedeljak
25.07.2022, ponedeljak

Prema ranijem saopštenju, blokade neće biti organizovane u avgustu i septembru.

Letnje zabrane za kamione u Austriji

U Austriji su subotom od 2. jula do 27. avgusta na snazi letnje zabrane vožnje kamiona. Svakog od tih dana zabrane se primenjuju između 7 i 15 časova na A12 i A13.

Od 15 časova važi uobičajena zabrana vožnje kamionom vikendom.

Pored autoputeva, pogođene su još četiri pravca:

  • Loferer Straße B 178 od Lofera do Vorgla;
  • Fernpassstraße B 179 od Naserajta do Bibervira;
  • Seefelder Straße B 177;
  • Achenseestraße B 181.

Izvor: trans.info