Nove aktivnosti srpske policije u borbi protiv ilegalnih migracija

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić sastao se juče na graničnom prelazu Reske sa mađarskim kolegom Šandorom Pinterom, kako bi razgovarali o zajedničkoj borbi protiv iregularnih migracija. 

Dvojica ministara dogovorili su da jedan pripadnik mađarske policije zajedno sa srpskim kolegama bude na terenu tokom akcije hapšenja krijumčara, kako bi pravovremeno razmenjivali informacije u vezi sa iregularnim migrantima. Takođe, u cilјu borbe protiv organizovanog kriminala i iregularnih migracija, predloženo je osnivanje zajedničke radne grupe između pripadnika ministarstava unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske.

Pripadnici MUP Srbije na sastanku su izneli i predloge za ubrzavanje protoka robe i vozila, kao i za vršenje granične kontrole na brzoj pruzi, kako bi bili spremni za početak funkcionisanja železničkog saobraćaja na ruti Budimpešta-Beograd.

Nakon sastanka, pripadnici mađarske granične policije prezentovali su delegaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije sistem automatske pasoške kontrole.

Dodatne aktivnosti u cilju suzbijanja ilegalnih migracija odvijaju se i na drugim graničnim prelazima. Kako je saopštio MUP, od prošle subote na GP Gradina i na putnom pravcu Gradina-Pirot u upotrebi su dva mobilna skenera, donacija Republike Kine. Ovi skeneri se koriste za efikasnije pronalaženje nelegalne robe, kao i otkrivanje ilegalnih migranata koji se kriju u teretnim vozilima. 

Nova vozila za graničnu policiju 

MUP je juče saopštio i da je Uprava granične policije od Nemačke dobila donaciju 14 novih vozila marke „dačija daster“, kao i 30 ručnih termovizijskih kamera. Protokol o primopredaji donacije ministar Gašić potpisao je sa nemačkom ambasadorkom Anke Konrad.

Foto: mup.gov.rs

– Ova donacija će dodatno poboljšati uslove rada i doprineti bržem i efikasnijem izvršavanju zadataka policijskih službenika regionalnih centara Uprave granične policije. Takođe, donacija će doprineti zaštiti državne granice i suzbijanju ilegalnih migracija, kao jednom od strateških prioriteta Srbije i Evropske unije, u kojima se MUP već pokazao kao pouzdan partner – navodi se u saopštenju.

Naslovna foto: mobilni skener za kontrolu kamiona (izvor: mup.gov.rs)

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.