Novotarije u KONTROLI VOZAČA: Šta su MONOcam kamere i kako rade?

Novotarija koju koristi policija u Holandiji privlači veliku međunarodnu pažnju. Nazvana MONOcam, kamera se može postaviti na mostove na autoputu kako bi otkrila prekršaje u vožnji, uključujući upotrebu mobilnog telefona dok je vozač za volanom. Čak je i ROADPOL primetio: upotreba ove kamere „privlači veliku međunarodnu pažnju policijskih snaga koje žele da znaju sve o njoj“.

Delegacija policije i ministarstava iz Luksemburga nedavno je posetila Holandiju kako bi se svojim očima uverila kako radi i dala svoju procenu.

– Ovaj način kontrole razvila je sama policija, jer se naglo povećao broj vozača koji su vozili sa telefonom u ruci i želeli smo da se što pre suprotstavimo ovom zloglasnom saobraćajnom riziku. Pošto u to vreme nije bilo takvih sistema na prodaju, odlučili smo da ih sami napravimo –  kaže član Saveta ROADPOL-a i šef holandske saobraćajne policije Pol Broer.

Kako kamera radi?

Kazna za korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje je 240 evra u Holandiji.

MONOcam,  mobilna kamera,  stoji na stativu i može se instalirati kako unutar tako i izvan stambenih naselja.  Kamera dolazi sa softverom koji „prepoznaje“ vozače koji imaju neku vrstu uređaja u rukama. U stvari se radi samo o držanju uređaja; nema potrebe da se dokazuje da neko zapravo zove, šalje poruke, upravlja navigacionim sistemom ili skroluje kroz muzičku plejlistu, objašnjava Pol Broer iz Nacionalne policije.

Ako kamera primeti da neko za volanom možda drži telefon, odmah šalje obaveštenje agentu za saobraćaj. Zatim procenjuju da li je zaista tačno da vozač nije koristio uređaj bez upotrebe ruku.

Policija ovde koristi „princip četiri oka“. To znači da drugi policajac takođe proverava evidenciju. Ako postoji prekršaj, službenik za prijavu šalje zapisnike Centralnoj agenciji za sudsku naplatu, koja će izreći novčanu kaznu.

– Sve policijske jedinice će imati takvu pametnu kameru u bliskoj budućnosti – dodaje Broer.

Ne može preko granice

– U ovom trenutku holandska policija još nije u mogućnosti da znanje o kameri učini dostupnim u inostranstvu. Diskusije o tome su u toku i čim bude više vesti o tome, objavićemo ih u okviru ROADPOL mreže – dodaje Broer.

Foto: politie.nl

Izvor: trans.info