Počela primena elektronske rezervacije prelaska granice sa Rusijom: kako sistem funkcioniše?

Na tri ruska granična prelaza sa Litvanijom, Kinom i Kazahstanom od 1. septembra je počeo da radi elektronski sistem rezervacije datuma i vremena prelaska kamiona, piše trans.info. Černiševski (Litvanija), Zabajkalsk (Kina) i Bugristoj (Kazahstan) su najprometniji granični prelazi u Rusiji.

Svrha sistema za rezervaciju lista čekanja je da omogući vozačima kamiona da brže pređu granice Ruske Federacije. Elektronsko čekanje je besplatno, ali obavezno.

Nadležni su poručili kako se očekuje da će „uvođenje ovog mehanizma elektronskih redova značajno smanjiti vreme čekanja, kao i troškove koji iz toga proizilaze“.

Kako sistem elektronskog zakazivanja funkcioniše?

Na granični prelaz morate stići tri sata pre zakazanog termina. Na granici su otvoreni posebni samouslužni terminali.

Nakon ulaska na veb stranicu Rosgranstroj-a, potrebno je da se registrujete i da popunite obrazac sa podacima o otpremi, zatim se popunjava opcija izbora prelaza i traži raspoloživo vreme da bi se zakazo termin za prelazak granice.

Strane kompanije će od 1. marta 2024. morati da rezervišu vreme prelaska granice na veb stranici Državnog informacionog sistema elektronskih transportnih isprava.

Tehnologija rezervisanja vremena putovanja, za komercijalni teretni transport, implementira se u okviru Federalnog zakona usvojenog u februaru 2023. godine.

Detaljna uputstva na ruskom jeziku dostupna su OVDE.

Foto: Pixabay/Gerd Altmann, ilustracija