Pomoć države drumskim prevoznicima u Velikoj Britaniji i tokom 2024.

Vlada Velike Britanije najavila je produženje zamrzavanja akcize na gorivo za još 12 meseci. Odluka dolazi kao deo prolećnog budžeta, a predstavnik kancelara Džeremija Hanta potvrđuje nastavak privremenog smanjenja od 5 penija i otkazivanje planiranog povećanja u skladu sa inflacijom za fiskalnu 2024/25.

Reagujući na najavu, sektorske organizacije su izrazile svoje mišljenje o tome kako će ovaj potez uticati na poslovanje u njihovim granama industrije.

Udruženje drumskog transporta (RHA) pozdravilo je odluku, priznajući da će zamrzavanje akcize kao i nastavak privremenog smanjenja od 5 penija pružiti olakšanje transportnoj industriji. RHA takve mere ocenjuje kao ključnu pomoć firmama u prevazilaženju trenutnih ekonomskih izazova.

Richard Burnett, generalni direktor RHA, izrazio je zadovoljstvo što je kancelar poslušao njihove pozive. Ovaj potez će, smatra Burnett, pružiti značajnu podršku kompanijama za prevoz tereta i putnika.

– Razočarani smo što je kancelar propustio priliku da pruži direktnu kratkoročnu podršku prevoznicima. Sa rekordnim brojem transportnih firmi koje su prošle godine propale i trendom koji se nastavlja, mnogi prevoznici su se nadali privremenoj suspenziji HGV Levy (takse za upotrebu puteva za teška teretna vozila) i VED (Vehicle Excise Duty) na teška terena vozila, kao i dodatnim podsticajima za korišćenje alternativnih goriva, koja mogu drastično smanjiti emisiju izduvnih gasova – rekao je Burnett.

RHA je ocenio da su povećan prag za plaćanje PDV-a i produženje Garantne šeme za rast do marta 2026. godine, takođe pozitivne mere, koje će imati uticaj pre svega na mala i srednja preduzeća.

I asocijacija Logistics UK je takođe pozitivno reagovala na najavu kancelara o zamrzavanju akciza na gorivo. Direktor Kevin Grin (Kevin Green) naglasio je značaj ovog poteza u obezbeđivanju sigurnosti preduzećima u tranziciji ka zelenijoj ekonomiji, i podsetio na ključnu ulogu koju logistika ima u pokretanju ekonomske aktivnosti širom zemlje, piše trans.info

Foto: Pixabay.com/Cosmin Iovan