U planu rekonstrukcija prevodnice i brane na Tisi radi većeg robnog prometa

Pokrajinska vlada utvrdila je u sredu (27. oktobra) Nacrt pokrajinske skupštinske odluke o izradi Prostornog plana područja posebne namene brane na Tisi, kako bi stvorila osnov za podizanje kategorije plovnog puta ove reke.

Kako je utvrđeno Strategijom razvoja vodnog saobraćaja Republike Srbije od 2015. do 2025. godine, kritični sektori na reci Tisi odnose se na oštre krivine i dimenzije brodske prevodnice na brani u Novom Bečeju koju bi, da bi bila usklađena sa zahtevima kategorije IV vodnog puta, trebalo produžiti.

Prevodnica, koja je sastavni deo brane izgrađene 1977. godine, omogućava prevođenje samohodnih plovila klase IV, ali je zbog male dužine onemogućeno prevođenje većih plovila (konvoja), što nepovoljno utiče na robni promet koji se odvija rekom Tisom, navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.

Rekonstrukcijom i njenim povećanjem sa postojećih 85 metara na 190 metara dužine i 24 metra širine, ili izgradnjom nove prevodnice datih dimenzija na drugoj strani brane, omogućilo bi se istovremeno prevođenje jednog sastava plovila uobičajenog za kategoriju vodnog puta VIa, a time i veće korišćenje Tise za prevoz velikih količina robe između Srbije i Mađarske.