UPOZORENJE: Nove cene transporta ne pokrivaju troškove prevoznika!

Kriza izazvana koronom je u martu znatno uticala na transportno tržište. To je za posledicu imalo da se odnos između tereta i tovarnog prostora privremeno obrnuo: sa ranijih oko 70:30 na 30:70. Zbog toga su varirale i ponuđene cene koje su naši korisnici postavili u berzi tereta, saopštila je kompanija TimoCom.

– Trenutno nam stižu mnoge poruke od naših klijenata, koje su nas naterale da oslušnemo. Poruka je jasna: ponuđene cene za transport ni blizu ne pokrivaju troškove – navode u toj kompaniji.

Kažu i da je branša pod velikim troškovnim pritiskom i da marže ne ostavljaju veliki manipulativni prostor.

– I proizvodna preduzeća su pred velikim izazovima. Uprkos tome nalogodavci bi trebalo da u okviru svojih mogućnosti ponude poštene cene koje transportnim preduzećima omogućuju da rade pokrivajući troškove.

Održimo zajedno logistiku jakom

Trajno nizak nivo cena, kako kažu u toj kompaniji,  bi za posledicu mogao imati da mnoga mala i srednja preduzeća nestanu sa tržišta.

Svako mora biti svestan posledica svog ponašanja i svoje odgovornosti u ovim vremenima: Ko sada snižava cene i kupuje tovarni i skladišni prostor ispod cene, stvoriće buduće tržište sa manje ponuda i shodno tome višim cenama. Jer postoji vreme i nakon krize kada će proizvodnja ponovo skočiti i trake će se ponovo pokrenuti.

– Pošto mi, kao neutralni ponuđač, nemamo uvid u dogovorene cene i ne možemo da uskočimo kao regulator, apelujemo na sve vas: U okviru svojih mogućnosti dajte poštene ponude koje pokrivaju troškove. Logistici je sada više nego ikad potrebna vaša solidarnost i vaše jedinstvo kako bismo, što je moguće bolje, savladali izazove aktuelne krize.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.