VAŽNO: Zabrana tranzita preko graničnih prelaza Bačka Palanka i Bogojevo od 20. maja

Zabrana tranzita kamionima preko 7,5 tona preko graničnih prelaza Ilok (Bačka Palanka) i delimično preko GP Erdut (Bogojevo) 20. maja zvanično počinje da se primenjuje. Sporni pravilnik o javnim putevima preko kojih se odvija tranzit kroz Hrvatsku juče (12. maja 2021) je objavljen u Narodnim novinama, a osmog dana od dana objave stupa na snagu.

Uprkos apelima prevoznika iz Srbije i Hrvatske, reakcijama nadležnog MGSI, ali i angažovanju Transportne zajednice i Zajednice udruženja prevoznika crnomorskog regiona (BSEC URTA), Hrvatska nije odustala od svoje namere. Tokom javne rasprave, prihvaćen je jedno predlog hrvatskog udruženja drumskih prevoznika (Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika) i tamošnje privredne komore (Hrvatske gospodarske komore) da se dozvoli tranzit preko GP Tovarnik (Šid), i to, kako se navodi, do povećanja protočnosti GP Bajakovo.

Kada je reč o tranzitu preko Erduta (Bogojeva), dozvoljeni su jedino izuzeci za teretna vozila koja imaju mesto utovara/istovara ili kada je sedište prevoznika na području Slavonije i Baranje u Republici Hrvatskoj ili Vojvodine u Republici Srbiji.

U Poslovnom udruženju Međunarodni transport ističu da će ova dešavanja sigurno uticati na pogoršnje stanja na ostalim graničnim prelazima, te stvaranje zastoja i gužvi. Kako navode, uprkos svim zajedničkim naporima – i srpskih i hrvatskih prevoznika, kojima ovakav razvoj situacije takođe ne odgovara, nije prihvaćen predlog da se preko pomenutih GP dozvoli tranzit svim hrvatskim i srpskim kamionima, a da se ograničenje odnosi samo na treće zemlje. Dodaju da će nastaviti borbu da se to sprovede, a da ostaje da se vidi sa kakvim uspehom.

I hrvatski prevoznici nisu zadovoljni ovakvim (kako navodi jedan čitalac za naš portal) – „ne-pravilnikom“, budući da je jasno kakve će probleme na granici novi propisi izazvati.