Velika Britanija: Zatvaranje lokacije Manston od 21. marta

Od nedelje, 21. marta 2021. godine, Manston će biti trajno zatvoren za granične kontrole, kao i za testiranje na korona virus. 

Teretni saobraćaj prema Luci Dover više neće biti usmeravan na ovu lokaciju. Ipak, kako prenose britanski mediji, ukoliko bude bilo potrebe, lokacija se može ponovo aktivirati u kratkom roku.

Umesto toga, sva teretna vozila će pristupati sistemu upravljanja saobraćajem Operation Brock, između čvorišta 8 i 9, na putu M20 – s tim što će se jedna traka koristiti za Eurotunnel, a druga za luku Dover. Bilo koji vozač kamiona, koji pokuša da prođe alternativnim putem izvan Brock-a, rizikuje da bude kažnjen. Vozačima kojima je potreban test na COVID-19 pre napuštanja Velike Britanije, preporučuje se da testiranje obave pre ulaska u Kent, kako bi izbegli kašnjenja. Svi koji dođu na testiranje, sada će biti upućeni u jedan objekat u Sevingtonu, blizu Ashforda.

– Ukidanje usluga na Manstonu prvi je važan korak u onome za šta se svi nadamo da će biti postepeni povratak na uobičajeno poslovanje. Međutim, važno je napomenuti da se Manston može u kratkom roku ponovo aktivirati, ukoliko je potrebno, kao i da je lokacija planirana za parkiranje kamiona u izuzetnim situacijama – kao što je to bio slučaj nakon zatvaranja francuske granice u decembru – navodi se u saopštenju policije u Kentu.

Nedavni sporazum između vlada Velike Britanije i Francuske, kojim je omogućeno da vozačima teretnih vozila koji u zemlji provedu manje od 48 sati više ne bude potreban negativan test na COVID-19 pre ulaska u Francusku, pružio je mogućnost da se revidira plan upravljanja saobraćem, a ustanovljeno je da je „ukidanje usluga u Manstonu korak u pravom smeru“.

Izvor: kentonline.co.uk

Foto: YouTube/PrintScreen