Nemačka blokirala alternativne rute, gužva na Breneru 10 kilometara

Zbog zabrane korišćenja alternativnih ruta oko autoputa Intal (Inntal), teretna vozila izazvala su zastoje na bavarskom kraju rute, pa su kolone duge 10 kilometara, piše portal trans.info, pozivajući se na lokalne medije.

Nemačka savezna država Bavarska je danas (u ponedeljak, 25. jula) po prvi put uvela ograničenja kako bi izbegla teški teretni saobraćaj na lokalnim putevima. To se dogodilo nakon što su bavarski premijer Markus Soder i ministar saobraćaja Kristijan Bernrajter tokom vikenda naložili da se za teretni saobraćaj zatvore putevi koji prolaze kroz Brener.

Soder je, inače, takve namere najavio pre samo dve nedelje – saopštivši da će se na ovaj način boriti protiv teškog teretnog saobraćaja u naseljenim mestima, koji nastaje kao posledica takozvanih „blok-provera“ u Tirolu, odnosno mere koju primenjuju austrijske vlasti.

Prema pisanju lokalnih medija, kolone na autoputu A12 su već danas u 7 sati izjutra bile duge oko 10 kilometara, delom i zbog kamionske nesreće na putu A39. Automobilima je bilo dozvoljeno da izađu sa autoputa, ali su vozila preko 7,5 tona u tranzitnom saobraćaju primorana da ostanu na autoputu.

Drugi razlog za zagušenje je poznati sistem upravljanja saobraćajem, koji tirolske vlasti primenjuju u danima kada se očekuje gust saobraćaj. Kada je ta mera na snazi, na autoput je dozvoljen ulazak samo određenom broju kamiona tokom jednog sata. Ostatak vozila treba da sačeka sledeći sat. U ponedeljak ujutro ovaj broj je bio 100.

Zbog novouvedene bavarske mere, skoro svi izlazi sa autoputa A8 u regionu zatvoreni su za teretna vozila kako bi se sprečio alternativni saobraćaj kroz sela.

Na izlazima su policijski službenici, koji su zaduženi da sprovedu meru, ali kazne se zasad ne izriču, prenose lokalni mediji. Razlog tome nije ljubaznost policije, već činjenica da Bavarska još nije naredila blokadu korišćenja alternativnih ruta, već zasad samo „traži od vozača da ih ne koriste“.

– Traži se da kamioni ne napuštaju autoput – ali to zasad nije naređeno. Zbog toga policijski službenici budno prate saobraćaj teretnih vozila, upozoravaju vozače koji se ogluše o zabranu i ispraćaju ih nazad na autoput – pišu nemački mediji, navodeći da bi vozače bi trebalo da očekuje kazna od 100 evra, kada zabrana zvanično stupi na snagu.

Izvor: trans.info 

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.