Dimitrije Nikolić, direktor divizije Air&Sea i regionalni direktor Gebrüder Weiss – Spajanje transportnih i logističkih firmi biće sve češće

Iz evropskih medija stiže vest da međunarodna logistička kompanija Gebrüder Weiss preuzima poslovanje bugarske firme Rhenus, jačajući time svoju poziciju u Jugoistočnoj Evropi. Ugovor  je nedavno potpisan u Sofiji, a kupovina čeka potrebna državna odobrenja. Da je  fokus kompanije GW širenje poslovanja, što kroz proširenje postojećih kapaciteta, što kroz otvaranje novih filijala i preuzimanje drugih logističkih kuća, potvrđuje i Dimitrije Nikolić, direktor divizije Air&Sea i regionalni direktor za Srbiju, Hrvatsku i BiH u kompaniji Gebrüder Weiss.

– Najnoviji primeri su otvaranje logističkog centra u Zagrebu, kancelarija u Južnoj Koreji, Australiji i Novom Zelandu i akvizicija kompanije Ipsen Logistic. Kada je reč o našem regionu, u planu je otvaranje nekoliko novih filijala, kao i povećanje postojećih – navodi Nikolić.

Stiče se jak utisak da kompanija Gebrüder Weiss pažljivo prati dešavanja na tržištu i da je korak ispred svih u postavljanju visokih standarda u svojoj oblasti poslovanja. U kom smeru, po vašem mišljenju, ide industrija transporta i logistike?

– Definitivno – u pravcu dalje digitalizacije. Kao što je to slučaj u mnogim drugim industrijama i sektor logistike je doživeo mnogobrojne promene u poslednjih godinu dana, počevši od „prebacivanja“ na online sastanke usled nemogućnosti organizovanja sastanaka uživo sa klijentima i dobavljačima, preko rada od kuće, pa do sve više zahteva za B2C uslugom koja pokriva celokupni logistički lanac. Gebrüder Weiss je na vreme prepoznao ovaj proces kao ključni za dalje poslovanje i u skladu sa tim pokrenuo customer portal MyGW, koji, u okruženju prilagođenom korisniku, u potpunosti odgovara na sve ove promene. To dokazuju i povratne informacije naših klijenata, koje su više nego zadovoljavajuće.

Sa druge strane, možemo da vidimo nastavak proširivanja logističkih firmi – na primer kupovina TNT od strane Fedex-a, Panalpine od strane DSV itd. To će napraviti veliki pritisak na ove velike kompanije u pogledu ostvarivanja očekivanih rezultata, usklađivanja sistema poslovanja, integracije zaposlenih… Sve to može dovesti do promena i u samom sektoru logistike, odnosno slabljenja kvaliteta usluge u korist dobijanja većeg tržišnog udela.

Takođe, možemo očekivati i dolazak nekih logističkih kompanija koje su do sada bile više fokusirane na lokalna tržista – na primer Kinu ili SAD, kao i da će spajanje transportnih i logističkih kompanija biti sve češće.

Sa kakvim je rezultatima i izazovima Gebrüder Weiss ušao u ovu godinu i šta će biti fokus poslovanja do kraja 2021?

– Prethodna godina je po mnogo čemu bila posebna za Gebrüder Weiss, kao uostalom i za mnoge druge logističke kompanije. I pored mnogo izazova sa kojima smo se susreli, uspeli smo da godinu završimo sa najboljim rezultatima do sada, uz zadovoljstvo naših klijenata, što je za nas najbitnije. Uspešno i brzo smo se prilagodili novim uslovima na tržištu i uspeli da odgovorimo na sve zahteve koje nam je ono postavilo. Sa ponosom mogu da kažem da su svi zaposleni u kompaniji Gebrüder Weiss dali svoj maksimum, na čemu sam im izuzetno zahvalan. Kao kompanija koja neguje porodične vrednosti, u najtežim trenucima pokazali smo upravo taj nivo povezanosti i posvećenosti prema klijentima, kolegama i saradnicima.

Sa druge strane, glavni fokus u 2021. godini i dalje je širenje tržišnog udela uz konstantno održavanje nivoa kvaliteta prema našim klijentima.

Zdrav i održiv rast je neophodan, ali uz pažljivo pracenje svih KPI parametara, u čemu nam, između ostalog, pomaže i myGW portal. Ono što ne želimo jeste da izgubimo direktan kontakt sa našim klijentima, a sve u cilju blagovremenog prepoznavanja zahteva tržišta i pružanja adekvatnih odgovora na te zahteve. U tom smislu, najveći izazov je prilagoditi se stalnim promenama u sektoru logistike i najefikasnije iskoristiti ove promene, kako bi naši klijenti imali najbolju moguću uslugu.

S obzirom na to da ste na funkciji regionalnog direktora za tržišta Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine u Gebüder Weiss-u, kažite nam od kakvog je značaja naš region za celokupno poslovanje globalne kompanije?

– Naš region je odavno prepoznat kao tržište sa potencijalom i kao takvo ima punu pažnju rukovodstva kompanije. Ta pažnja se ogleda u velikoj podršci našim projektima, investicijama u infrastrukturu i još ambicioznijim planovima za budućnost, ali i u činjenici da je u gotovo svim timovima za buduće projekte kompletnog Gebrüder Weiss-a barem jedan zaposleni iz našeg regiona.

U pogledu internacionalizacije, Gebrüder Weiss je u sektoru vazdušnog i pomorskog teretnog transporta kontinuirano nastavio svoj put u 2021. godini. Recite nam nešto više o ekspanzijama na svetskim tržištima i da li su u planu takva proširenja u našem regionu?

– Gebrüder Weiss već duže vreme konstantno širi svoje poslovanje, što kroz proširenje postojećih kapaciteta, što kroz otvaranje novih filijala i preuzimanje drugih logističkih kuća. Najnoviji primeri ekspanzija su otvaranje logističkog centra u Zagrebu, kancelarija u Južnoj Koreji, Australiji i Novom Zelandu i akvizicija kompanije Ipsen Logistic Kada je reč o našem regionu, u planu je otvaranje nekoliko novih filijala, kao i povećanje postojećih. S obzirom na to da gotovo svakodnevno uvodimo neke novine u rad, može se reći da je ovo istovremeno intezivan i veoma zanimljiv period za Gebrüder Weiss.

Šta možemo očekivati od kompanije u budućnosti kada je u pitanju poslovanje u regionu?

– Pre svega – stabilnost i pouzdanost. To su kvaliteti koji u današnjim uslovima čine razliku i koje i naši klijenti vide kao najbitnije. Danas, više nego ikada ranije, potrebno je da klijenti u nama prepoznaju partnera sa kojim će zajedno prevazići sve izazove, uz međusobno razumevanje i prihvatanje.

Dodatno, rad na usavršavanju zaposlenih je takođe bitna stavka u našem poslovanju. Kroz razne programe obuke – na raspolaganju je nekoliko desetina kurseva unutar kompanije, dualno obrazovanje, Orange Pro i Orange future škola, itd, pripremamo mlade kadrove za uspešan nastavak karijere u Gebrüder Weiss-u (Next generation program).

Poslednje, ali ne manje bitno, očekujemo i veću prisutnost Gebrüder Weiss brenda na tržištu regiona, kroz veće kapacitete i nove filijale, kao i kroz akviziciju novih poslova koji zahtevaju kompleksniju logistiku.

Kao zaključak, mogu da istaknem da poslovanje Gebrüder Weiss-a počiva na četiri vrednosti: nezavisnost (independence), održivost (sustainability), privrženost (commitment) i izvrsnost usluge (service excellence). Posvećenost ovim vrednostima biće naša glavna karakteristika i u budućnosti.