Nebojša Đekić, direktor prodaje i razvoja u kompaniji cargo-partner – Pet faktora za odabir pravog rešenja za skladištenje robe

Na globalnom tržištu, kvalitetno skladištenje, uz prateće usluge iz portfolija magacinskog poslovanja, postaje ključni faktor za omogućavanje besprekornog lanca snabdevanja. Nagli rast e-trgovine ne samo da je revolucionarno promenio način na koji potrošači naručuju svoje proizvode, već je uticao i na poslovnu perspektivu distribucije i skladištenja. Pored sve veće potrebe za skladišnim prostorom, ovaj trend je doveo i do rastuće potražnje za uslugama sa dodatom vrednošću, od komisioniranja i pakovanja do povratne logistike.

Raniji postulati pri odabiru skladišta uglavnom su se vezivali za troškove – sada se to menja, jer tržište diktira nove zahteve. Skladištenje robe više se ne svodi na najam kvadrata, odnosno fizičko zakupljivanje prostora. Danas kupci zahtevaju integrisana rešenja koja im mogu pomoći da postignu maksimalnu efikasnost u svom lancu snabdevanja.

O tome smo razgovarali sa Nebojšom Đekićem, direktorom prodaja i razvoja u kompaniji cargo-partner.

Logističko-distributivni centar kompanije cargo-partner nalazi se u Beogradu, nadomak Aerodroma Nikola Tesla i u neposrednoj blizini dva međunarodna autoputa: E-75 i E-70. Na ukupno 8.000 m2 visokoregalno skladište raspolaže sa 13.000 paletnih mesta. Manipulacija se obavlja putem dvadeset standardnih utovarno-istovarnih rampi, a objekat poseduje i poseban prilaz prilagođen za vangabaritni teret.

– Pronalaženje pravog skladišta značajno određuje brzinu i efikasnost vašeg lanca snabdevanja. Zato troškovi skladišta ne smeju biti jedini faktor za konačnu odluku. Iako se ne može poreći da je to jedan od bitnih kriterijuma koje treba uzeti u obzir prilikom odabira magacinskog prostora, naveo bih još nekoliko faktora koji su izuzetno važni kako bi upravljanje zalihama radilo kao sat. To su – lokacija, dostupnost najnovijih tehnoliških rešenja, prilagođena rešenja za različite tipove robe, odnosno različite industrije, niz dodatnih usluga i najvažnije motivisani i efikasni zaposleni, što predstavlja okosnicu za građenje dugoročnih odnosa sa klijentima – objašnjava za PlutonLogistics Nebojša Đekić.

Istraživanja govore da svi veliki investitori lociraju svoje objekte duž koridora, jer su povezanost i efikasan transport od izuzetnog značaja za dostupnost robe. Da li i vi zbog toga ističete lokaciju kao primarni faktor u odabiru skladišta?

– Lokacija je strateška odluka. Dostupnost skladišta i blizina ključnih saobraćajnica su izuzetno važni za odabir skladišta. Lokacija skladišta sa adekvatnim protokom saobraćaja, dobrom saobraćajnom signalizacijom i autoputevima sa dovoljnim brojem izlaznih rampi, može uštedeti vreme i gorivo i smanjiti broj nesreća na minimum.

Ušteda vremena takođe podrazumeva smanjenje troškova i bržu isporuku pošiljki, što omogućava dobru sinergiju između dobavljača i kupaca. Dobra povezanost pozitivno utiče na efikasnost rada i brzinu isporuke, a samim tim i na troškove skladištenja i transporta, što se na kraju odražava i na poslovne rezultate kompanije. Naš logistički centar nalazi se u Dobanovcima nedaleko od Beograda. Dobro smo povezani sa Aerodromom Nikola Tesla u Beogradu i u neposrednoj blizini smo dva međunarodna autoputa: Beograd-Niš (E-75) i Beograd-Zagreb (E-70). Blizina najvažnijih puteva u zemlji omogućava nam fleksibilno reagovanje na promenjivu potražnju i obezbeđivanje maksimalne dostupnosti robe velikom broju potrošača.

Izgled i opremljenost skladišta se izuzetno brzo menjaju korišćenjem savremenih tehnoloških rešenja. Sve se više govori o digitalizaciji i automatizaciji skladišnih operacija. Kako ove tehnologije mogu pomoći da rad skladišta bude efikasniji?

– Kvalitet opreme i primena savremenih IT rešenja utiču na brzinu protoka robe, iskorišćenost skladišnih kapaciteta, visinu troškova i najvažnije na kvalitet isporuke. Najmoderniji informatički sistemi u našem logističkom centru pružaju mogućnost 24-časovne kontrole i upravljanje stanjem zaliha, kao i potpunu informatičku povezanost preko EDI/API konekcije. Svim našim korisnicima je na raspolaganju i naša besplatna online platforma SPOT, za upravljanje kompletnim lancem snabdevanja. Lako je dostupna putem svih internet pretraživača ili mobilne aplikacije i omogućava praćenje pošiljki, kreiranje transportnih naloga, kontaktiranje naših operatera, pristup transportnoj dokumentaciji, generisanje detaljnih izveštaja i još puno toga.

Različite vrste robe zahtevaju različit tretman i uslove skladištenja. Pri odabiru skladišta, kako kompanije mogu osigurati da objekat pruža idealne uslove za svaki njihov proizvod ?

– U zavisnosti od vrste robe, mora se obratiti pažnja na niz stvari: specijalna oprema, ekspertiza u određenoj industriji, standardi kvaliteta i dodatne usluge. U našim logističkim centrima fokusiramo se na pružanje integrisanih rešenja za skladištenje i distribuciju, uključujući stručnost u onim industrijama koje su najvažnije za naše klijente.

Naše visokoregalno skladište u Dobanovcima kod Beograda ima 8.000 kvadrata prostora, od čega je 2.500 m2 registrovano kao javno carinsko skladište. cargo-partner u Srbiji ima ISO i OPS (AEO-F) sertifikate, prati visoke standarde kvaliteta i pruža efikasne usluge carinskog posredovanja. Logistički centar posluje u skladu sa HACCP smernicama i pruža optimalne uslove za robu koja zahteva veterinarske dozvole.

Da li je krilatica „Sve na jednom mestu“ samo fraza ili važna poslovna odluka?

– Većina logističkih centara pruža osnovne usluge skladištenja i otpreme. Međutim, sve su veći zahtevi za dodatnim uslugama. Kompanije mogu uštedeti puno vremena i novca odabirom logističkog centra koji može pružiti usluge sa dodatom vrednošću poput komisioniranja; pakovanja, prepakivanja i kopakovanja, štampanja deklaracija i deklarisanja, pretovara i konsolidacije, testiranja proizvoda i umetanja dokumentacije. Uz ovo što sam pomenuo, cargo-partner pruža usluge međunarodnog i domaćeg drumskog transporta robe uključujući distribuciju paleta i paketa, carinsko posredovanje i osiguranje robe u transportu. Naš tim sertifikovanih carinskih posrednika, brine se o tome da usluga carinskog posredovanja prilikom uvoza ili izvoza robe bude uredno i pravovremeno izvršena.

Ipak, na kraju, ali i na početku – sve zavisi od ljudi. Zašto naglašavate motivisane zaposlene kao ključ lanca snabdevanja?

– Zaposleni igraju presudnu ulogu u rukovanju i skladištenju robe i kompletnoj usluzi koja prati magacinsko poslovanje. Prisustvo pouzdane i iskusne radne snage u skladištu je dodatna prednost. Među ključnim stvarima koje treba proveriti jeste da li zaposleni imaju potrebne veštine za rukovanje posebnim proizvodima. Takođe, uporedite veličinu skladišnog objekta i broj zaposlenih. Iz ovoga možete da utvrdite da li je skladište pogodno za rukovanje vašim proizvodima sa pažnjom koju zaslužuje.

Za nas je veoma važno da budemo što fleksibilniji i pristupačniji, a trudimo se da svoj poslovni model u potpunosti prilagodimo zahtevima i očekivanjima klijenata. Zadovoljstvo i lojalnost naših klijenata i poslovnih partnera potvrđuje da zaista poslujemo po svojoj krilatici: „we take it personally“.