Esa Hamalainen, Univerzitet u Turku u Finskoj – Logistika i klimatske promene

Dr Esa Hämäläinen, profesor na Univerzitetu u Turku (Finska) i direktor, istraživačkog i obrazovnog centra u Brahea Centre, biće gost na IV Međunarodnoj logističkoj konferenciji LOGIC 2019 gde će govoriti o temi  Odgovorni proizvodni ciklus, logistika i big-data: od inovacije do skalabilnih rešenja.

Imali smo tu čast da profesor Hämäläinen za čitaoce PlutonLogistics približi ovu temu o kojoj će više reči biti na konferenciji LOGIC.

PL: Šta se dešava sa klimatskim promenama na globalnom nivou?

– Klimatske promene su jedan od osnovnih problema koji zahteva striktne restriktivne akcije na globalnom nivou. Takođe, ostali izazovi, kao na primer „plastifikacija“ mora i okeana, predstavljaju globalnu opasnost. Otuda se u svakom segmentu ljudske aktivnosti očekuje sprovođenje akcija baziranih na reciklaži, smanjenju emisije CO2 i odgovornom ponašanju. No, kako su industrijski, ali i sistemi javnog sektora ekstremno kompleksni, to je sprovođenje tih akcija veoma teško. Na to utiču i ogromne razlike u pogledu organizacije i razumevanja problema u različitim državama.

PL: Koliko logistika i transport utiču na klimatske promene?

– Logistika, transport i lanci snabdevanja u mnogim industrijama su uzročnici ogromnih količina štetnih emisija. Premda pomorski transport u globalnoj emisiji CO2 učestvuje sa oko 2.6%, lokalno, posebno u lučkim područjima, brodovi su značajan uzrok emisije štetnih substanci. Sa druge strane, industrijski procesi povezani su sa velikim brojem različitih aktivnosti, iniciraju kompleksne lance snabdevanja i generišu potrebu za korišćenjem ogromnih količina hemikalija od kojih deo ima negativan uticaj na okruženje.

PL: Kako se industrijski sektor i lanci snabdevanja mogu učiniti odgovornim za klimatske promene?

– Da bi se industrijski sektor i lanci snabdevanja učinili odgovornim prema okruženju, neophodne su ogromne količine podataka (big-data) na bazi kojih je moguće sprovesti detaljnu dubinsku analizu. Tek na bazi rezultata tih analiza moguće je donositi ispravne korektivne odluke koje obezbeđuju održivost. Pri tome, predložena rešenja, u odnosu na okruženje održiva, treba da su, kada god je to moguće, skalabilnog tipa. To znači da poboljšanja u oblasti zaštite okoline – izlaz, moraju imati brži rast od intenziteta uvođenja samih rešenja – ulaz.
Na primeru razvoja ekološki prihvatljivih rešenja pomorskih brodova veliki je broj opcija kojima se to omogućuje, a sve one zajedno mogu dovesti i do plovila sa nultom emisijom – „zelenih“. Ipak, bez validnih i pouzdanih podataka koji se prikupljaju u kontinuitetu, kao i bez odgovarajuće međunarodne legislative, odgovorno društvo sa nultom emisijom skoro da nije moguće dostići.

Predavanje dr Esa Hämäläinena možete čuti na konferenciji LOGIC 2019, koja se od 23. do 25. maja, održava na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu.