Gordan Drnas, direktor logistike kompanije Podravka – Proizvođači koji prepoznaju značaj logistike preuzimaju tržišnu utakmicu

Na koji proizvod prvo pomislite kada čujete ime Podravka? Čuvena Vegeta, Fant, Linolada, Podravka supe, Čokolino, Eva i Mirna riblje konzerve samo su deo portfolija koji broji preko 1.000 proizvoda. Hrvatska kompanija, sa sedištem u Koprivnici, pod ovim imenom posluje duže od 75 godina, a njihovi brendovi prisutni su danas u više od sedamdeset zemalja, na pet kontinenata.

Podravka je dobro poznato ime u Srbiji – u našoj zemlji prodaje se preko 200 različitih Podravkinih artikala. Predstavništvo u Beogradu osnovano je 2001.

Krajem januara kompanija je u Koprivnici otvorila novu fabriku testenine vrednu 15 miliona evra, a do kraja godine trebalo bi da bude završena još jedna velika investicija – izgradnja distributivno-logističkog centra vrednog čak 48 miliona evra.

Kako izgleda upravljati logistikom jednog ovako velikog sistema, po čemu je logistika u prehrambenoj industriji specifična, kako će biti organizovan rad novog LDC i kakvi su planovi za dalji razvoj, u intervjuu za portal PlutonLogistics govori direktor logistike kompanije Podravka Gordan Drnas.

PL: Logistika u prehrambenoj industriji je veoma interesantna tema, ali koliko je ona istovremeno i kompleksna? Koji su najveći izazovi pred logističarima u vašoj branši?

– Logistika je sama po sebi uvek izazovna i dinamična. Ne postoje dva ista dana u logistici i usudio bih se reći da je logistika u svakom smislu reči okosnica bilo koje privrede, jer bez „kretanja“ nema opstanka.

U prehrambenoj industriji, kao u svim FMCG industrijama, njena kompleksnost dolazi do izražaja u većoj meri. Hrana je proizvod koji je neophodan za snabdevanje stanovništva i od presudne je važnosti da to snabdevanje bude na vreme, na pravom mestu i na kvalitetan način. Na performanse i servis prema partnerima – prodaji i klijentima, utiče mnoštvo faktora kao što su cena goriva, klimatski faktori, zastoji i saobraćaju i lancima snabdevanja, kvalitet radne snage, stalne promene cena, inflacija…

Kompanije su se oduvek nadmetale u pozicioniranju svojih proizvoda, što je normalna i zdrava tržišna utakmica, ali one koje prepoznaju značaj logistike u današnjem svetu i spremne su da promene stare navike, preuzimaju tržišnu utakmicu, a time i tržišni udeo.

PL: Izgradnja novog logističko-distributivnog centra u Koprivnici jedna je od najvećih kapitalnih investicija u istoriji kompanije. Zbog čega se Podravka odlučila na ovaj korak i koje će benefite novi kompleks doneti, kada bude postao operativan?

– Izgradnja logističko-distributivnog centra u Koprivnici je naša najveća investicija u okviru Strategije poslovanja Grupe do 2025. godine. Ukupna vrednost je 48 miliona evra.

Logističko-distributivni centar će zadovoljiti očekivane potrebe za skladišnim prostorom na teritoriji Hrvatske u narednih deset godina, a ukoliko bude potrebe, u budućnosti će moći i da se proširi.

Grupa Podravka će ovom investicijom povećati efikasnost u segmentu logistike i distribucije kroz optimizaciju broja skladišnih prostora, minimiziranje internog transporta i veću kontrolu troškova. Takođe će imati pozitivan uticaj na životnu sredinu kroz smanjenje emisije ugljen-dioksida.

PL: Kako napreduje izgradnja, da li se sve sve odvijaja prema zacrtanoj dinamici?

– Radovi na izgradnji ovako složenog logističko-distributivnog centra, sa velikim brojem izvođača na jednom mestu, teku po planu. Počeli su u martu 2023. godine, a završetak se očekuje u drugom delu ove godine.

PL: Naši čitaoci su profesionalci u industriji, te ih stoga interesuje i veliki broj detalja. Možete li nam dati malo više informacija o tehnološkim i softverskim rešenjima koja će biti primenjena u novom objektu?

– Građevinski, reč je o objektu koji će biti impozantan, tu nema sumnje, no ono što se događa u pozadini, u softveru, upravo je temelj – iako nije vidljivo „na prvu“.

Softverska tehnologija koja će biti implementirana nije revolucija, ali način na koji će ona biti primenjena, povezana, kodirana i osmišljena, čini srce LDC-a. Implementiraćemo moderan i potpuno prilagođen sistem za upravljanje skladištem – WMS, uz određene razvoje na koje smo ponosni. Takođe, tu je Voice picking tehnologija – glasovno komisioniranje, kao i yard i dock management za upravljanje slotovima dolazaka vozila, odnosno upravljanje dokovima.

Bruto površina građevine u osnovi iznosi 26.000 kvadratnih metara. Samo visokoregalno skladište dužine je 130 i širine 52 metra. Što se tiče hardvera, planiramo da imamo 57.000 paletnih mesta, koje razmeštaju sedam automatskih double deep dizalica na visini od 32 metra.

Budući izgled novog LDC u Koprivnici – ovo je najveća investicija u Strategiji grupe do 2025. i jedna od najvećih u istoriji.

Integrisani sistem transportera automatski će dopremati palete u visokoregalno skladište, te ih kasnije odatle transportovati na lokacije prema potrebi. Na ekspeditu, odnosno u delu za opremu, nalaziće se 24 automatski dopunjavane gravitacione linije za izlaz paleta. Konačno, preko paletnog lifta za vertikalni transport, palete će se transportovati između prizemlja i sprata, odnosno iz visokoregalnog skladišta ili iz komisionog prostora.

Ekspeditna zgrada će biti na dva nivoa – otprema i isporuka robe sa 18 utovarno-istovarnih rampi i tri hladnjače nalaziće se na prvom nivou, dok je na drugom planirana zona za komisioniranje sa 120 automatski dopunjavanih gravitacionih linija, za komisioniranje najfrekventnijih proizvoda.

Viljuškari koji će se koristiti u LDC-u biće isključivo litijum-jonski i u prostoru za komisioniranje posebno prilagođeni operaterima.

PL: Da li u radu primenjujete ili planirate da primenite i određena rešenja zasnovana na veštačkoj inteligenciji? I uopšte, kako gledate na budućnost AI u logistici?

– U radu i projektovanju koristimo sve ono što nam savremena tehnologija pruža kao alat. Veštačka inteligencija u smislu samostalnog delovanja, odlučivanja i robotizacije nije primenjena. Sistem je savremeno dimenzionisan i može se nadograđivati u budućnosti. Rešenja poput IoT senzora, nadzora, kontrole i informisanja, preuzeta su i instalirana na svim pozicijama gde je to ocenjeno kao korisno.

Ne možemo zanemariti ili odbaciti modernizaciju, napredak i tehnologiju. Kao i uvek, nastojimo da iskoristimo svaku priliku da postanemo što efikasniji u radu, a sve u skladu sa poslovnom strategijom Grupe Podravka 2021-2025.

PL: Prati li region svetske trendove – smatrate li da kompanije poput vaše mogu po tehnološkoj opremljenosti u svojim skladištima parirati evropskim kolegama?

– Region je napravio izuzetno veliki tehnološki iskorak u poslednjih desetak godina, a u ovaj deo Evrope užurbano se ulaže. Prateći evropske sajmove tehnologije, kao i trenutno stanje u eksploataciji u Evropi, zaključio bih da kompanije poput Podravke prate sve najnovije trendove u logistici i prilagođavaju ih svojim potrebama. Tehnologiju ne treba usvajati zbog trendova i popularnosti, treba je prihvatiti kao takvu i prilagoditi, jer tehnologija nije sama sebi cilj.

PL: Koji deo transportno-logističkih operacija Podravka autsorsuje? Kako birate kompanije sa kojima sarađujete na ovom polju, koje uslove vaši partneri moraju da ispune?

– Podravkina logistika u Hrvatskoj ima jedan zdrav odnos sopstvenih logističkih resursa u odnosu na outsourcing. Mi volimo da ga nazovemo hibridnim modelom. Nije stopostotni insourcing, ali ni stopostotni outsourcing.

Veliki deo logističkih partnera s kojima radimo su dugogodišnji Podravkini partneri koji su, na neki način, rasli zajedno uz kompaniju i tako dodatno jačali vezu i ostvarili stabilnost saradnje.

Na kraju krajeva, partneri moraju da zadovolje nivo kvaliteta usluge i da imaju konkurentne cene.

PL: Jedna od vesti koja je privukla pažnju javnosti jeste saradnja Podravke sa Atlanticom u izvozu na američko, odnosno austrijsko tržište. Da li su ovakve prakse česte u našem regionu ili je reč o nekoj vrsti pionirskog poduhvata? I zbog čega je to dobar potez?

– Regionalne kompanije u ovom delu Evrope postaju snažnije ukoliko jedna na drugu ne gledaju samo kroz prizmu konkurencije, već i kroz mogućnost saradnje i otvaranja međunarodnih tržišta. Logistički gledano, česta je međusobna komunikacija, ne samo Podravke i Atlantica, već i drugih velikih regionalnih kompanija, u cilju međusobne razmene iskustava i dobrih praksi.